Υπάρχουν τρόφιμα που μπορούν να φθείρουν το σμάλτο των δοντιών και άλλα που είναι ευεργετικά για τα δόντια. Δείτε τις τροφές και την επίδρασή τους στην υγεία των δοντιών.

Φρούτα και Λαχανικά

Για τα φυσικά σάκχαρα των φρούτων και των γαλακτοκομικών δε θα πρέπει κανείς να ανησυχεί ιδιαίτερα παρότι ακόμη και αυτά είναι ικανά να βλάψουν τα δόντια μας όταν δεν τα βουρτσίζουμε . Φυσικά, δεν ισχύει το ίδιο για τους χυμούς και τα προϊόντα γαλακτοκομικών που περιέχουν προσθετά σάκχαρα και τα οποία είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνα για την τερηδόνα.

Από την άλλη, τα οξέα των φρούτων δεν είναι εντελώς ακίνδυνα για τα δόντια μας. Έχει αποδεδειχθεί πως είναι ικανά να φθείρουν το σμάλτο των δοντιών σε μακροχρόνια βάση.

Το φαινόμενο αυτό λέγεται διάβρωση και σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μεγάλων επιφανειών σμάλτου και να δημιουργήσει ευαίσθητα δόντια.

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι ασθενείς παραπονιούνται για οδοντικό πόνο σε κρύα είτε ζεστά τρόφιμα και ροφήματα και ευθύνονται τέτοιου είδους βλάβες. Μια πρακτική συμβουλή θα ήταν όταν τρώμε όξινα φρούτα όπως μανταρίνια, χυμό πορτοκαλιού ή γκρέιπφρουτ να αποφεύγουμε να βουρτσίσουμε τα δόντια μας μέσα στο επόμενο μισάωρο. Έτσι αφήνουμε το σάλιο να ισοσταθμίσει τη μικροσκοπική φθορά που προκαλούν τα οξέα και σάκχαρα των φρούτων.

Καφές τσάϊ

Γενικά, έχει αποδειχτεί πως πιο σημαντικό ρολό παίζει η συχνότητα κατανάλωσης ζάχαρης σε ένα διαιτολόγιο πάρα η ποσότητα ζάχαρης σε μια ένα συγκεκριμένο γεύμα.

Έτσι θα ήταν χρήσιμο να επικεντρωθούμε στο να περιορίσουμε τον αριθμό των γευμάτων ή σνακ που περιέχουν ζάχαρη σε καθημερινή βάση. Τι σημαίνει όμως αυτό πρακτικά? Τυπικό παράδειγμα είναι ο καφές: Εάν πίνουμε τον καφέ μας με ζάχαρη θα ήταν καλό να μην πίνουμε ,έστω και μικρή ποσότητα, καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας γιατί κάτι τέτοιο εκθέτει τα δόντια μας συνεχώς στη ζάχαρη. Εάν προτιμάμε τον καφέ μας σκέτο το πρόβλημα λύνεται καθώς ο καφές από μονός του δε βλάπτει τα δόντια, αρκεί να μην ξεχνάμε ότι μπορεί να τα δυσχρωματίσει με χρωστικές όπως οι τανίνες. Αυτό όμως, είναι κάτι που ο σύγχρονος οδοντίατρος μπορεί εύκολα και ανώδυνα να αντιμετωπίσει. Όλα τα παραπάνω ισχύουν και για αλλά ροφήματα όπως το τσάι ή το χαμομήλι, τα οποία μάλιστα διαθέτουν πλήθος ευεργετικών ιδιοτήτων. Το χαμομήλι επηρεάζει θετικά το βλεννογόνο του στόματος και ενδείκνυται σε μικρές πληγές, άφθες και στοματίτιδες από οδοντοστοιχίες, αρκεί να μην είναι ιδιαίτερα ζεστό.

Φυτικές ίνες

Στατιστικές δείχνουν πως άνθρωποι που λαμβάνουν τακτικά φυτικές ίνες μέσα στο διαιτολόγιο τους, διατηρούν τα φυσικά τους δόντια μέχρι τα βαθιά τους γεράματα. Η θετική συμβολή των φυτικών ινών στη γενικότερη υγεία ενός ανθρώπου είναι σήμερα κοινώς αποδεκτή. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φρούτα και τα λαχανικά.

Καρότα

Τα καρότα έχουν ευεργετική δράση στη υγεία του στόματος, καθώς βοηθάμε στον καθαρισμό των δοντιών και απομακρύνουν την πλάκα, όπως ακριβώς συμβαίνει όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας. Επιπρόσθετα ενισχύουν τη ροη σάλιου και βοηθάμε την αιμάτωση των ουλών καταπολεμώντας την ουλίτιδα. Διαθέτουν, δε, πληθώρα ευεργετικών συστατικών που συμβάλλουν στην υγεία ολοκλήρου του οργανισμού και, συνεπώς, του στόματος

Σταφίδα

Ενώ κάποιοι ξηροί καρποί πρέπει να τρώγονται με προσοχή καθώς λόγο σκληρότητας μπορούν να προκαλέσουν ρωγμές και αποτραβάς στις οδοντικές επιφάνειες, δεν ισχύει το ίδιο και για τις σταφίδες, που φαίνεται να έχουν πολλές και σημαντικές ιδιότητες για ολόκληρο το στόμα. Συγκεκριμένα ,μελέτες έδειξαν πως περιέχουν ουσίες με αντιβακτηριδιακή δράση που εμποδίζουν την εμφάνιση τερηδόνας και ουλίτιδας, πράγμα που είναι αντίθετο με ότι πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Οι ουσίες αυτές της σταφίδας εμποδίζουν την προσκόλληση μικρόβιων στα δόντια και τη δημιουργία οδοντικής πλάκας, έχοντας αντιοξειδωτική δράση. Τα φυσικά τους σάκχαρα, φρουκτόζη και γλυκόζη δεν υποστηρίζουν ,επιπλέον, το σχηματισμό της πλάκας.

Σοκολάτα

Ένας ακόμη μύθος είναι ότι η σοκολάτα βλάπτει τα δόντια. Στην πραγματικότητα είναι η περιεκτικότητα μιας σοκολάτας σε ζάχαρη που θα πρέπει να μας προβληματίσει, μιας και το κακάο από μόνο του δεν έχει τερηδονογόνο δράση. Προτιμάμε, λοιπόν, σοκολάτες υψηλής περιεκτικότητας σε κακάο όπως η bitter με 70% κακάο. Καλή εναλλακτική είναι και ο τύπος σοκολάτας που απευθύνεται σε διαβητικούς.

Κρεατικά

Είναι πολύ σημαντικό να περιλαμβάνουμε τα κροατικά στη διατροφή μας καθώς οι πρωτεΐνες που περιέχουν είναι το δομικό συστατικό κάθε κύτταρου του σώματος μας. Οι πρωτεΐνες είναι σημαντικές και για την υγεία των δοντιών καθώς και των περιοδοντικών ιστών. Τα κόκκινα κρέατα θα πρέπει να καταναλώνονται λιγότερο συχνά σε σχέση με το κοτόπουλο και τα ψάρια. Τα ψάρια είναι ιδιαιτέρως ευεργετικά για τα δόντια καθώς αποτελούν πηγή φθορίου, το όποιο εμποδίζει την ανάπτυξη της τερηδόνας.

Λευκό κρασί

Το λευκό κρασί έχει αποδεδειγμένα διαβρωτική επίδραση στα δόντια. Συγκεκριμένα φθείρει την αδαμαντίνη (σμάλτο) των δοντιών και μάλιστα πολύ περισσότερο από το κόκκινο κρασί. Οι οξειδωτικές επιπτώσεις του κρασιού περιορίζονται σημαντικά όταν ταυτόχρονα ή μετά καταναλώνουμε τυρί. Αυτό συμβαίνει διότι το τυρί περιέχει ασβέστιο που βοηθά το σάλιο να εξουδετερώσει την όξινη δράση του λευκού κρασιού. Γενικά είναι σημαντικό το κρασί να συνοδεύει το φαγητό και να μην πίνεται μόνο του ,καθώς κατά τη μάσηση παράγεται σάλιο που αντισταθμίζει τις βλάβες που προκαλεί το κρασί στα δόντια. Καλό είναι επίσης τα δόντια να μην πλένονται άμεσα μετά τη κατανάλωση κρασιού ,αλλά αφού παρέλκει μίση ωρα, καθώς νωρίτερα η αδαμαντίνη είναι ακόμα ευαίσθητη από την επαφή με το κρασί και μπορεί να φθαρεί με το βούρτσισμα. Λιγότερο επιβλαβείς ποικιλίες κρασιού προς τους οδοντικούς ιστούς είναι κόκκινα κρασιά όπως το «πίνο» και το «ριόχα»

Αλκοόλ – τσιγάρο

Το κάπνισμα σε συνδυασμό με αλκοόλ αποτελούν τους δυο κυριότερους παράγοντες πρόκλησης καρκίνου του στόματος. Κύριος υπεύθυνος φυσικά για τις καρκινικές μεταλλάξεις είναι το κάπνισμα, ενώ το αλκοόλ φαίνεται ότι ενισχύει και υποβόηθα την καρκινογόνο δράση του καπνού στο στόμα. Αντισταθμιστικό ρολό έχει μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνη C, που ενεργοποιούν ενζυμα επιδιόρθωσης βλαβών του καπνού και του αλκοόλ. Ένας άλλος παράγοντας που έχει ενοχοποιηθεί για καρκίνο του στόματος είναι ο τύπος διατροφής. Για παράδειγμα, η διατροφή πλούσια σε καυτερά και μπαχαρικά. Κάτοικοι χώρων της ανατολής που τρώνε συχνά τέτοια φαγητά έχουν στατιστικά περισσότερα κρούσματα καρκίνου του στόματος.

Πηγή: diatrofi.gr