Έναν «τσελεμεντέ»με συνταγές, σχεδιασμένες για να διατηρούνται σε καλή κατάσταση οι νευρώνες και οι συνάψεις του εγκεφάλου έφτιαξαν μια νευροεπιστήμονας και δύο ειδικοί της μαγειρικής.
Ο 300 σελίδων οδηγός μαγειρικής «Mindfull», ο οποίος προς το παρόν βρίσκεται μόνο σε ηλεκτρονική μορφή, αποτελεί δημιούργημα της κορυφαίας καθηγήτριας διατροφολογίας Κάρολ Γκρίνγουντ του γηριατρικού ερευνητικού κέντρου Baycrest του πανεπιστημίου του Τορόντο, της Ντάφνα Ραμπίνοβιτς και της Τζοάνα Γκράιφ, ειδικές στις τροφές και στη μαγειρική.
Ο οδηγός παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για την υγεία του εγκεφάλου, καθώς και πολλές συνταγές ειδικά σχεδιασμένες για τη διατήρηση σε καλή κατάσταση των νευρώνων και των συνάψεων. Αναλυτικά, εξηγείται η ωφέλεια για τον εγκέφαλο που παρέχουν τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες Ε και Β12, φυτικές ίνες, πολυφαινόλες, μονο-ακόρεστα λίπη κ.α., καθώς επίσης πολλά βότανα και καρυκεύματα που όχι μόνο προσδίδουν γεύση στο φαγητό, αλλά επίσης δρουν προστατευτικά.
Κορυφαίοι καναδοί σεφ συνεισφέρουν με δικές τους συνταγές στο βιβλίο, που περιέχει και ιδέες από «έθνικ» παραδοσιακές και τοπικές κουζίνες. Ο οδηγός περιλαμβάνει συνταγές για κάθε στιγμή της ημέρας και κάθε περίσταση: πρωινό, γεύμα, δείπνο, ορεκτικά, σνακ, γλυκά, φυτοφαγική διατροφή κ.α.
Το ηλεκτρονικό βιβλίο διατίθεται έναντι 9,99 δολαρίων από διάφορα διαδικτυακά καταστήματα (Amazon, iTunes, Kobo κ.α.). Τα έσοδα θα δοθούν για την ενίσχυση του ερευνητικού έργου του Κέντρου Baycrest στον τομέα της γηριατρικής.
Σύμφωνα με την εταιρεία Αλτσχάιμερ του Καναδά περίπου το 60% των περιστατικών της ανίατης νευροεκφυλιστικής νόσου αποδίδονται στο στιλ ζωής των ασθενών. Η κακή διατροφή, η έλλειψη σωματικής άσκησης και η ανεπαρκής νοητική ενεργοποίηση του εγκεφάλου αποτελούν ισχυρότερους παράγοντες κινδύνου σε σχέση με τους γενετικούς.