Τα ζευγάρια που καβγαδίζουν με την ίδια ένταση συγκεντρώνουν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Αριζόνα.
Οι ερευνητές μελέτησαν 192 ζευγάρια για 32 χρόνια και κατέληξαν σε μια σειρά από ενδιαφέροντα συμπεράσματα τα οποία δημοσιεύονται σε επιστημονικό περιοδικό ψυχοσωματικής ιατρικής.
Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα, τα ζευγάρια που τσακώνονται διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν ασθένειες και να πεθάνουν πρόωρα. Οι επιστήμονες διευκρινίζουν ωστόσο πως αυτό ισχύει μόνο για εκείνα τα ζευγάρια όπου και οι δυο παρτενέρ βγάζουν την ίδια ένταση κατά τη διάρκεια των καβγάδων τους. Σε περίπτωση που η ένταση είναι μόνο από τη μεριά του ενός, τότε ο κίνδυνος για πρόωρο θάνατο σχεδόν διπλασιάζεται!
«Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά των συζύγων στο στιλ των αντιδράσεων οργής, τόσο μεγαλύτερο είναι το ρίσκο για πρόωρο θάνατο. Αν οι αντιδράσεις των συζύγων κατά τη διάρκεια της αντιπαράθεσης διαφέρουν, αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε περισσότερες ημερήσιες συγκρούσεις με την πάροδο του χρόνου», σημειώνει η ψυχολόγος από το πανεπιστήμιο της Αριζόνα, Kyle Bourassa.
«Μπορεί ο ένας να επιθυμεί πιο έντονες διαφωνίες και ο άλλος να μην θέλει, με αποτέλεσμα και οι δύο να μένουν δυσαρεστημένοι με τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τις αντιπαραθέσεις τους. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερο καθημερινό άγχος που θα βλάψει μακροπρόθεσμα την υγεία τους. Αντιθέτως, τα ζευγάρια που τα διαπροσωπικά τους στυλ ταιριάζουν καλύτερα, μπορεί να έχουν λιγότερες συγκρούσεις και ως συνέπεια αυτού καλύτερη υγεία», καταλήγει η ψυχολόγος.