Η άσκηση μετά την ολοκλήρωση της χημειοθεραπείας βοηθά τους καρκινοπαθείς να ενδυναμώσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα και μειώνει τον κίνδυνο να αναπτύξουν ξανά καρκίνο στο μέλλον. Επιπλέον, η άσκηση ακόμη και σε εκείνους που δεν έχουν διαγνωστεί με καρκίνο μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά ως πρόληψη.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια προκαταρκτική μελέτη που παρουσιάστηκε στην 6η Συνάντηση της «Ολοκληρωμένης Βιολογίας της Άσκησης» που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στο Κολοράντο.
Η ομάδα των επιστημόνων από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Νεμπράσκα χρησιμοποίησε ως δείγμα 16 ασθενείς που είχαν απαλλαγεί από τον καρκίνο, αλλά τα κύτταρά τους είχαν υποστεί την φθορά της χημειοθεραπείας. Οι ασθενείς ακολούθησαν για 12 εβδομάδες ένα ειδικό πρόγραμμα άσκησης. Το πρόγραμμα περιελάμβανε ασκήσεις ενδυνάμωσης, καρδιαγγειακής τόνωσης, ευκαμψίας, ισορροπίας και προσαρμοσμένο στα πιο αδύναμα σημεία του κάθε συμμετέχοντα.
Μετά το τέλος του προγράμματος οι ερευνητές παρατήρησαν, με διεξοδικές εξετάσεις αίματος, ότι ένα μεγάλο μέρος ανοσοκυττάρων είχαν αλλάξει μορφή και είχαν γίνει πιο ανθεκτικά και πιο «δυνατά» στο να αντιμετωπίσουν λοιμώξεις και ιούς.
Τα οφέλη στη άσκησης στο ανοσοποιητικό σύστημα:
Προηγούμενες μελέτες έχουν αναδείξει πολλούς συσχετισμούς μεταξύ άσκησης και καρκίνου. Όπως:
– η άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαφόρων μορφών καρκίνου
– μπορεί να βελτιώσει την πρόγνωση σε ασθενείς με καρκίνο
– μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επανεμφάνισης καρκίνου ή μεταστάσεων
Η σχέση πάντως άσκησης και καρκίνου δεν έχει εξερευνηθεί σε βάθος και οι επιστήμονες δεν μπορούν να είναι απόλυτα σίγουροι για τους δεσμούς που τα συνδέουν.
Αυτό που αποτελεί κοινή βεβαιότητα είναι ότι η γυμναστική δίνει τα απαραίτητα όπλα στον οργανισμό και το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιμετωπίζει τις ασθένειες.
Πηγή: healthpress.gr