Μια χημική ένωση που θα «επισκευάζει» τις βλάβες του εγκεφάλου θεωρείται το πλέον υποσχόμενο φάρμακο για τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας στους πάσχοντες από νόσο Αλτσχάιμερ, αναφέρουν ερευνητές από το Washington State University, με μελέτη τους που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα Πειραματικής Φαρμακολογίας και Θεραπευτικής.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι πειραματόζωα με τη νόσο Αλτσχάιμερ, όπως νοητική εξασθένηση, αντέδρασαν εντυπωσιακά καλά στο ερευνητικό φάρμακο.
Περιγράφουν, μάλιστα, αυτό το φάρμακο ως «σημαντική απόκλιση από τις τρέχουσες θεραπείες Αλτσχάιμερ», οι οποίες αποσκοπούν στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου ή την αναστολή ενός ενζύμου (χολινεστεράση), το οποίο πιστεύεται ότι σπάει ένα ζωτικό νευροδιαβιβαστή που εμπλέκεται στη διαδικασία της μνήμης και της ανάπτυξης της μάθησης.
Ο Joe Harding, καθηγητής φαρμακευτικής τεχνολογίας στο Washington State University, δήλωσε ότι τα μέχρι σήμερα γνωστά φάρμακα για τη νόσο Αλτσχάιμερ δεν έχουν σχεδιαστεί για να αποκαταστήσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου. Για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να ξαναχτιστούν οι συνδέσεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων. Και αυτό ακριβώς φαίνεται ότι κάνει η νέα χημική σύνθεση που δοκιμάσαμε. Μιλάμε, ουσιαστικά, για ανάκτηση της εγκεφαλικής λειτουργίας και όχι απλά για διακοπή της εκφυλιστικής διαδικασίας της νόσου. Αυτό είναι που κάνει αυτήν την πειραματική θεραπεία μοναδική. Είναι σχεδιασμένη για να διορθώσει ό,τι είναι «σπασμένο». Κι απ’ ό,τι βλέπουμε, μπορεί να λειτουργήσει».
Παρά το γεγονός ότι η έρευνα έχει εστιάσει έντονα στην αναζήτηση αποτελεσματικών θεραπειών για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, υπήρξαν μόνο τρεις πολλά υποσχόμενες ενώσεις που εγκρίθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων 13 ετών, από τις 104 που υποβλήθηκαν προς έγκριση. Γι’ αυτό και η νέα χημική ένωση δείχνει ότι μπορεί να αλλάξει το τοπίο στη θεραπεία της νόσου.
Οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν ότι βρίσκονται στα αρχικά στάδια της ανάπτυξης αυτού του δυναμικού φάρμακο για το Αλτσχάιμερ. Θα πρέπει πρώτα να πείσουν τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για την ασφάλειά του. Εάν συμβεί αυτό θα αρχίσουν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Μόνο με τις κλινικές δοκιμές οι ερευνητές μπορούν να γνωρίζουν αν μια ένωση που λειτουργεί σε πειραματόζωα έχει την ίδια επίδραση και στον άνθρωπο.
Πηγή: healthpress.gr