Η πλούσια σε αντιοξειδωτικά και λαχανικά διατροφή και η μεσογειακή δίαιτα συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη, ο οποίος πλήττει περισσότερο του άνδρες των ανεπτυγμένων χωρών. Η αύξηση της ηλικίας, η γενετική προδιάθεση, η γεωγραφική περιοχή, η διατροφή και η επαγγελματική έκθεση σε βαρέα μέταλλα αποτελούν τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση του καρκίνου του προστάτη.
«Το 80% των ανδρών άνω των 80 έχουν καρκίνο του προστάτη, ενώ όσοι έχουν συγγενείς πρώτου βαθμού μ αυτό το είδος του καρκίνου έχουν διπλάσια πιθανότητα να προσβληθούν και αυτοί» ανέφερε ο διευθυντής του Ουρολογικού Τμήματος του Θεαγενείου, χειρουργός ουρολόγος Νικόλαος Δημάσης σε ενημερωτική εκδήλωση για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη, η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή το 45ο ράλι της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, το οποίο θα διεξαχθεί στις 15 Σεπτεμβρίου, στη νότια πύλη της ΔΕΘ.
Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί το 15% των καρκίνων του άνδρα στις ανεπτυγμένες χώρες, ενώ στις αναπτυσσόμενες χώρες το ποσοστό είναι μόλις 4%. Στην Ευρώπη είναι ο πιο συχνός από τους συμπαγείς όγκους- σε συχνότητα 214 διαγνώσεις ανά 1.000 άνδρες. Από το 1985 και μετά καταγράφηκε αύξηση των θανάτων σε πολλές χώρες και παρατηρήθηκε διαφορά στη συχνότητα ανά περιοχές- Κράτη. Η Σουηδία κατέχει στην Ευρώπη την πρώτη θέση με 37% στο σύνολο των νεοπλασμάτων.
«Η διάγνωση του προστατικού καρκίνου γίνεται πολύ εύκολα, σε πρώιμο στάδιο, δίνοντάς μας τη δυνατότητα για την εκρίζωση της νόσου. Η δακτυλική εξέταση, η μέτρηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) και ο υπερηχοτομογραφικός έλεγχος, είναι η τριάδα των ελέγχων που βοηθάει να διακρίνουμε ποιοι από τους άνδρες πρέπει να υποβληθούν σε βιοψία του προστάτη για την αποκάλυψη της νόσου» πρόσθεσε ο κ. Δημάσης.
Κατά μέσο όρο, ένας στους επτά άνδρες θα αναπτύξει προστατικό καρκίνο, λίγοι όμως από αυτούς θα παρουσιάσουν κλινικά σημαντική νόσο. Τα συμπτώματά του είναι γενικά συμπτώματα τα οποία μπορεί να υπάρχουν και σε άλλες παθήσεις. Ωστόσο, αν ένας άνδρας δει αίμα στο σπέρμα του θα πρέπει να υποβληθεί αμέσως σε εξετάσεις. Μετά την ηλικία των 50 ετών, κάθε άντρας θα πρέπει να υποβάλλεται μία φορά το χρόνο σε δακτυλοσκοπική εξέταση και σε εξέταση PSA, ενώ αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, οι εξετάσεις αυτές πρέπει να γίνονται από την ηλικία των 40 ετών.