Επικίνδυνη θεωρείται για τους άνδρες η λήψη έξτρα ποσότητας τεστοστερόνης με στόχο το αδυνάτισμα, όπως δείχνει νέα βρετανική έρευνα, αφού αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη και καρδιοπάθεια.
Οι ερευνητές, μ’ επικεφαλής τον δρ. Φαρίντ Σαάντ, που παρουσίασαν τη μελέτη τους στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας, σύμφωνα με το BBC, έκαναν δοκιμές με 115 παχύσαρκους άνδρες, ηλικίας 38 έως 83 ετών, που είχαν χαμηλό επίπεδο τεστοστερόνης και οι οποίοι έπαιρναν έξτρα ποσότητες της ορμόνης κάθε 12 εβδομάδες. Οι άνδρες αυτοί έχασαν κατά μέσο όρο 16 κιλά μέσα σε μία πενταετία, διάστημα που χρειάστηκε για να επανέλθει η συγκεκριμένη ορμόνη τους σε φυσιολογικό επίπεδο.
Η έρευνα έδειξε επίσης ότι η ανδρική ορμονοθεραπεία, ανάλογη με αυτή που κάνουν οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση, μπορεί να επιφέρει μείωση της περιφέρειας στη μέση και υποχώρηση της πίεσης του αίματος. Όπως παραδέχτηκε ο Φαρίντ Σαάντ, οι ερευνητές τυχαία ανακάλυψαν ότι η τεστοστερόνη βοηθά στο αδυνάτισμα, καθώς πραγματοποιούσαν άσχετη έρευνα για την θεραπεία στους άνδρες άλλων προβλημάτων (στυτική δυσλειτουργία, κόπωση κ.α.), που προκαλούνται από το χαμηλό επίπεδο της τεστοστερόνης.
Άλλοι όμως επιστήμονες εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί. Ο καθηγητής Ρίτσαρντ Σαρπ του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου δήλωσε ότι «είναι απλουστευτικό να πιστέψει κανείς ότι η αύξηση της τεστοστερόνης αποτελεί μία γρήγορη λύση για τους παχύσαρκους άνδρες. Είναι πολύ πιο λογικό και ασφαλές για τους άνδρες να τρώνε λιγότερο, ώστε να μειώσουν την παχυσαρκία τους, πράγμα που στη συνέχεια θα αυξήσει την τεστοστερόνη τους».
Ο καθηγητής ενδοκρινολογίας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης Άσλεϊ Γκρόσμαν χαρακτήρισε τη νέα έρευνα «ενδιαφέρουσα, αλλά όχι απολύτως πειστική. Δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι η απώλεια βάρους οφείλεται στην ορμόνη. Θα παραμείνω σκεπτικιστής έως ότου δω μια μεγαλύτερης κλίμακας μελέτη με πιο αξιόπιστη μεθοδολογία», όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ορισμένοι επιστήμονες, αλλά όχι όλοι, υποστηρίζουν ότι η μείωση της τεστοστερόνης με το πέρασμα του χρόνου οδηγεί σε ένα είδος ανδρικής «εμμηνόπαυσης», με συμπτώματα όπως η διαταραχή του ύπνου, η έλλειψη συγκέντρωσης, το άγχος κ.α.
Ανάμεσα στην εν λόγω ορμόνη και στην παχυσαρκία φαίνεται να υπάρχει ένα είδος φαύλου κύκλου, καθώς, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, η παχυσαρκία, ιδίως όταν τα κιλά είναι συσσωρευμένα γύρω από τη μέση, σχετίζεται με μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες και με μείωση της μυϊκής μάζας τους. Από την άλλη, όσο οι άνδρες μεγαλώνουν, ιδίως ανάμεσα στα 40 – 50 έτη τους, το επίπεδο της τεστοστερόνης τους αρχίζει να μειώνεται αργά, πράγμα που δημιουργεί προδιάθεση για…κοιλίτσα, η οποία με την σειρά της τ