Πριν αποφασίσει μία γυναίκα σχετικά με το αν θα ακολουθήσει κάποιο πρόγραμμα εκγύμνασης κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης της θα πρέπει να το συζητήσει πρώτα με τον Γυναικολόγο που την παρακολουθεί κατά την διάρκεια της κύησης. Κάθε γυναίκα και κάθε της εγκυμοσύνη είναι μία ξεχωριστή περίπτωση και μόνο ο Γυναικολόγος είναι σε θέση (γνωρίζοντας το ιατρικό ιστορικό της γυναίκας και την πορεία της εξέλιξης της κύησης) να αποφασίσει σχετικά με το αν η εγκυμονούσα μπορεί να γυμνάζεται συστηματικά και ποιας μορφής άσκηση είναι κατάλληλη για την περίπτωσή της.
Στις κυήσεις υψηλού κινδύνου η γυμναστική απαγορεύεται ενώ αν η γυναίκα προ της κύησης δεν ακολουθούσε κάποιο συστηματικό πρόγραμμα εκγύμνασης, δεν πρέπει να υιοθετήσει κάποιο έντονο και επίπονο πρόγραμμα. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει κάποιο προϋπάρχον πρόβλημα υγείας ή κάποια επιπλοκή στην εγκυμοσύνη ένα ήπιο πρόγραμμα ασκήσεων είναι το ιδανικό που πρέπει να ακολουθηθεί.
Σε συνεργασία με τον Γυναικολόγο μπορεί να σχεδιαστεί είναι εξατομικευμένο πλάνο άσκησης, που θα τροποποιείται καθώς εξελίσσεται η εγκυμοσύνη αναπροσαρμοζόμενο στις ιδιαίτερες απαιτήσεις της μέλλουσας μητέρας και του εμβρύου. Η εγκυμονούσα θα πρέπει να γυμνάζεται είτε μόνη με προσωπικό γυμναστή είτε σε ομάδες με άλλες εγκύους. Καλό θα είναι πριν επιλέξει κάποιον ειδικό, να αναζητά πληροφορίες, που θα διασφαλίζουν ότι έχει λάβει την ειδική εκπαίδευση που απαιτείται προκειμένου να προσαρμόζει το πρόγραμμα στις ειδικές ανάγκες μίας εγκυμονούσης.
Προγράμματα όπως της yoga και pilates ειδικά για εγκύους μπορούν να ακολουθηθούν με την σύμφωνη πάντα γνώμη του Γυναικολόγου. Η ήπια αεροβική άσκηση στο νερό της πισίνας αποτελεί ακόμα μία ασφαλή επιλογή κατά την διάρκεια της κύησης. Θα πρέπει να αποφεύγονται αθλήματα, που υπάρχει κίνδυνος πτώσης και ακόλουθου τραυματισμού όπως το σκι, το πατινάζ, η ιππασία, η αναρρίχηση καθώς και τα αθλήματα που εμπεριέχουν την σωματική επαφή όπως π.χ. οι πολεμικές τέχνες, τα ομαδικά αθλήματα κ.α.
Το περπάτημα είναι μία ήπια άσκηση που όλες σχεδόν οι γυναίκες μπορούν να υιοθετήσουν καθημερινά για είκοσι λεπτά περίπου.
Η γυναίκα θα πρέπει να μάθει να ακούει το σώμα της και να μειώνει την ένταση και τον ρυθμό της άσκησης όταν κουραστεί ή νοιώσει ότι υπερβαίνει τις βιολογικές τις δυνάμεις. Σε περίπτωση που νοιώσει πόνο, ζάλη, δυσφορία, δυσκολία στην αναπνοή ή παρουσιάσει ταχυκαρδία, αρρυθμίες, κράμπες ή αιμορραγία θα πρέπει να διακόψει την άσκηση αμέσως και αν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν, να επικοινωνήσει με τον Γυναικολόγο της για την κατευθύνει σωστά και υπεύθυνα στο τι πρέπει να κάνει.
Καλό θα είναι να τρώει ένα ελαφρύ γεύμα πριν την εκγύμναση και να είναι ιδιαίτερα προσεκτική για τον κίνδυνο αφυδάτωσης. Θα πρέπει να φορά άνετα ρούχα και παπούτσια και να γυμνάζεται σε ένα ασφαλές περιβάλλον που θα ελαχιστοποιεί την πιθανότητα τραυματισμού. Κατά την διάρκεια της κύησης, οι τένοντες χαλαρώνουν με αποτέλεσμα οι αρθρώσεις να έχουν μεγαλύτερο εύρος κινήσεων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πτώσεις και τραυματισμούς..
Η γυμναστική θα βοηθήσει την γυναίκα να ελέγξει την αύξηση του βάρους της, να αισθάνεται πιο όμορφα για τις αλλαγές στο σώμα της και να γεννήσει καλύτερα στην περίπτωση του κολπικού τοκετού.
Ο Γυναικολόγος είναι ο επιστήμονας στον οποίο θα πρέπει να απευθύνεται η γυναίκα προκειμένου να την καθοδηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η εγκυμοσύνη δεν είναι ασθένεια αλλά μία ιδιαίτερη περίοδος στην ζωή μίας γυναίκας. Ο Γυναικολόγος που την παρακολουθεί είναι ο πολυτιμότερος σύμμαχός της και αυτός που με τις γνώσεις και την εμπειρία του θα την προφυλάξει από τυχόν ατυχείς επιλογές που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τόσο της ίδιας όσο και του μωρού που κυοφορεί.
Πηγή: ygeianews.gr