Γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που καταναλώνουν σκούρα σοκολάτα μια ή δυο φορές την εβδομάδα μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν μειωμένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα.
Η νέα έρευνα αποκάλυψε ότι όσες κατανάλωναν σοκολάτα μια έως δυο φορές την εβδομάδα μείωναν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας κατά το ένα τρίτο. Οι διαιτολόγοι δηλώνουν ότι η συχνή κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να είναι βλαβερή και ανθυγιεινή. Η συγκεκριμένη έρευνα αναφέρει ότι μια ή δυο μερίδες 19 έως 30 γραμμαρίων σκούρας σοκολάτας την εβδομάδα οδηγεί σε μείωση κατά 32% του κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας. Όταν καταναλώνονται 3 μερίδες τον μήνα το ποσοστό υποχωρεί στο 26%.
Ωστόσο, όσες κατανάλωναν σοκολάτα καθημερινά δε φάνηκε να μειώνουν καθόλου τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.
Οι ερευνητές καταλήγουν ότι η προστατευτική δράση της κατανάλωσης σοκολάτας μειώνεται όταν καταναλώνεται μικρότερη ή μεγαλύτερη ποσότητα από την επιθυμητή, δηλαδή μια έως δυο μερίδες την εβδομάδα.
Μεγάλη κατανάλωση σοκολάτας είναι ανθυγιεινή, καθώς περιέχει υψηλά επίπεδα ζάχαρης και λιπαρών που οδηγούν σε αύξηση του βάρους, δηλώνουν οι ερευνητές. Ωστόσο, η σοκολάτα περιέχει και υψηλή συγκέντρωση συστατικών που ονομάζονται φλαβονοειδή, που μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση και να προστατεύσουν έναντι της καρδιοπάθειας, ανακάλυψαν προηγούμενες έρευνες.
Οι ερευνητές δηλώνουν ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που αποκαλύπτεται μακροχρόνια επίδραση σχετικά με την καρδιακή ανεπάρκεια.
Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Murray Mittleman, του Beth Israel Deaconess Medical Centre στη Βοστόνη, δήλωσε πως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η σοκολάτα είναι μια σχετικά πυκνή σε θερμίδες τροφή και μεγάλες ποσότητες συχνής κατανάλωσης αυξάνουν τον κίνδυνο περιττών κιλών. Ωστόσο αν πρόκειται να καταναλώσετε σοκολάτα, η σκούρα είναι μάλλον καλή επιλογή, με την προϋπόθεση ότι καταναλώνεται με μέτρο.
Διαφορές στην ποιότητα της σοκολάτας θα επηρεάσουν τον αντίκτυπο της έρευνας, δηλώνουν οι ερευνητές. Υψηλότερη συγκέντρωση κακάο σχετίζεται με μεγαλύτερα οφέλη στην καρδιά.
Αν και η σοκολάτα που κατανάλωσαν οι γυναίκες της έρευνας ήταν γάλακτος περιείχε υψηλή συγκέντρωση συμπαγών μερών κακάο, ισοδυναμώντας με σκούρα σοκολάτα.
Η σκούρα σοκολάτα μπορεί να περιέχει μέχρι 75% κακάο, ενώ η σοκολάτα γάλακτος μπορεί να περιέχει 25% λιγότερο κακάο.
Η έρευνα δείχνει για άλλη μια φορά τη σημασία της σωστής ισορροπίας στη διατροφή. Πριν επιλέξετε τη σοκολάτα, θυμηθείτε ότι ενώ αντιοξειδωτικά της σοκολάτας που περιέχονται σ’ αυτή μπορεί πιθανόν να βοηθήσουν την καρδιά, μπορεί να βρεθούν και σε φρούτα και λαχανικά, τροφές που δε συνοδεύονται από τα κορεσμένα λιπαρά και τις πολλές θερμίδες που συνοδεύουν τη σοκολάτα.
Πηγή: iatronet.gr