Όσα περισσότερα δέντρα διαθέτει μια γειτονιά στα πεζοδρόμιά της, τόσο μειώνεται η πιθανότητα οι κάτοικοί τους να πάθουν σοβαρή κρίση άσθματος και να χρειασθούν επείγουσα νοσηλεία.
Όταν η ρύπανση του αέρα από μικροσκοπικά σωματίδια (ΡΜ2,5) και οξείδια του αζώτου είναι μικρή, τότε αρκούν οι μη δενδροφυτευμένοι χώροι πρασίνου και οι κήποι για να μειώσουν τα περιστατικά άσθματος. Όταν όμως η ρύπανση είναι μεγάλη, τότε χρειάζονται πολλά δέντρα στους δρόμους για να αντισταθμίσουν τη ρύπανση.
Αυτό δείχνει μια νέα μελέτη επιστημόνων στη Βρετανία, μεταξύ των οποίων ένας Έλληνας, σύμφωνα με την οποία τα δέντρα αποτελούν αντίβαρο στην επιβάρυνση των πνευμόνων από τα καυσαέρια των οχημάτων και τις άλλες πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Είναι γνωστό ότι η ρύπανση του αέρα επιβαρύνει το άσθμα.
Η έρευνα -η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα- δείχνει ότι τα σοβαρά περιστατικά άσθματος θα μπορούσαν να μειωθούν αν οι γειτονιές πρασίνιζαν με δέντρα στα πεζοδρόμια.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Έξετερ, με επικεφαλής τον δρα Ίαν ‘Αλκοκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό για θέματα περιβάλλοντος “Environmental International”, σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ», ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 650.000 σοβαρά περιστατικά άσθματος σε 26.000 αστικές γειτονιές.
Διαπιστώθηκε ότι, σε μια περίοδο 15 ετών, για κάθε 300 περισσότερα δέντρα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο μειώνονταν περίπου κατά 50 οι εισαγωγές σε νοσοκομείο για κρίση άσθματος ανά 100.000 κατοίκους.
Μάλιστα, οι ερευνητές βρήκαν ότι σε περιοχές με μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση αλλά με πολλά δέντρα, οι εισαγωγές των κατοίκων τους για κρίση άσθματος ήσαν λιγότερες σε σχέση με όσους ζούσαν σε περιοχές με λιγότερη ρύπανση αλλά και με λιγότερα δέντρα.
Τα δέντρα λόγω της γύρης τους μπορεί να «πυροδοτήσουν» άσθμα, παρόλα αυτά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, κάνουν περισσότερο καλό παρά κακό στους ασθματικούς, ιδίως αν αυτοί ζουν σε γειτονιές με μεγάλη ρύπανση του αέρα. Το όφελος των δέντρων είναι μικρότερο έως ανύπαρκτο για τους ασθματικούς που ζουν σε περιοχές χωρίς ρύπανση, καθώς τα δέντρα μπορεί να επιβαρύνουν την κατάστασή τους λόγω της γύρης.
Στη μελέτη συμμετείχε και ο δρ Σωτήρης Βαρδουλάκης, διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Επαγγελματικής Ιατρικής (ΙΟΜ) του Εδιμβούργου.
Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση: