Ενα καινοτόμο αντιβιοτικό, το οποίο θα μπορεί να καταπολεμά τα βακτήρια που έχουν γίνει ανθεκτικά στα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται σήμερα, αναπτύσσουν ερευνητές στην Αυστρία.
Το καινούργιο σκεύασμα ανέπτυξαν επιστήμονες του Ινστιτούτου Βιοφυσικής και Νανοτεχνολογίας του Γκρατς στην Αυστρία, οι οποίοι έπειτα από αρκετά χρόνια ειδικών μελετών και πειραμάτων, δηλώνουν ότι πλέον βρίσκονται πολύ κοντά στο αποτέλεσμα που επιδιώκουν.
Οπως εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας δρ Καρλ-Χάιντς Λόχνερ, το αντιβιοτικό περιέχει στη σύνθεσή του αντιμικροβιακά πεπτίδια, δηλαδή πρωτεΐνες που εξουδετερώνουν τα επικίνδυνα βακτήρια, χωρίς να επηρεάζουν τα «καλά» βακτήρια που υπάρχουν στον οργανισμό.
Το νέο αντιβιοτικό δοκιμάζεται ήδη με επιτυχία σε ασθενείς, δίνοντας ελπίδα ότι θα μειωθούν οι μολύνσεις από τους ανθεκτικούς ιούς που κυκλοφορούν στα νοσοκομεία και που εξαιτίας τους χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι.
Την ανθεκτικότητα των βακτηρίων έχει προκαλέσει η κατάχρηση των αντιβιοτικών, για τις επιπτώσεις της οποίας είχε προειδοποιήσει ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ, όταν ανακάλυψε την πενικιλίνη το 1945. Μάλιστα, έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν από λίγους μήνες έδειξε ότι τα παιδιά που παίρνουν πολλές αντιβιώσεις διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από ανθεκτικά βακτήρια, γεγονός για το οποίο ευθύνεται η υπερ-συνταγογράφηση αντιβιοτικών σε παιδιά και εγκύους.
Για την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου σκευάσματος το Ινστιτούτο Βιοφυσικής και Νανοτεχνολογίας του αυστριακού Πανεπιστημίου βραβεύτηκε πέρυσι στις ΗΠΑ.
Πηγή: ygeianews.gr