Είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς ότι οι ουλές ποτέ δεν εξαφανίζονται και ότι δεν υπάρχει χειρουργική τεχνική, η οποία να μην αφήνει ουλή. Εάν μια χειρουργική ουλή θα είναι εμφανής ή όχι μπορεί κανείς ως ένα βαθμό να το προβλέψει, αν λάβει υπόψη τις παρακάτω αρχές:
-Ουλές που είναι κάθετες στις γραμμές του σώματος σε μια περιοχή είναι εμφανείς.
-Ουλές σε κάποιες περιοχές του σώματος αναπτύσσουν υπερτροφικές ουλές, όπως η περιοχή του ώμου και του στέρνου, ενώ άλλες αφήνουν μικρές μη εμφανείς ουλές, όπως η περιοχή των βλεφάρων και των αυτιών.
-Η μεγάλη τάση σε μια τομή, θα αφήσει φαρδιά ουλή.
-Επίσης, όσο πιο μικρός είναι ο ασθενής στην ηλικία τόσο πιο εμφανή ουλή αφήνει.
-Όσο πιο χαλαρό είναι το δέρμα του χειρουργημένου, τόσο καλύτερη ουλή δημιουργείται.
Το ιστορικό του ασθενούς σχετικά με υπερτροφικές ουλές και χηλοειδή πρέπει να λαμβάνεται πάντοτε υπ’ όψη πριν από μία επέμβαση και να υπάρχει μέριμνα, ούτως ώστε οι χειρουργικές τομές να τοποθετούνται σε κρυφές περιοχές, π.χ. πίσω από τα αυτιά, μέσα στη μύτη, μέσα σε τριχωτό της κεφαλής κλπ.
Υπερτροφικές και συχνά ρικνωτικές ουλές από τραύματα ή εγκαύματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με βάση όλες τις παραπάνω αρχές. Συχνά, η αφαίρεση μιας ουλής αφήνει σημαντικό δερματικό έλλειμμα, που θα πρέπει να προβλέπεται από το χειρουργό. Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να προηγηθεί τοποθέτηση διατατήρα ιστών, για κέρδος δέρματος.
Ο διατατήρας ιστών είναι μπαλόνι σιλικόνης, που τοποθετείται κάτω από το δέρμα και διατείνεται σταδιακά, σε διάστημα 2-3 μηνών, με γέμισμα φυσιολογικού υγρού. Η αφαίρεσή του, στη συνέχεια, αφήνει αρκετή περίσσεια δέρματος για την κάλυψη του ελλείμματος που αφήνει η αφαιρεθείσα ουλή.
Η τροποποίηση μιας ουλής με στόχο να τοποθετηθεί παράλληλα στις γραμμές του σώματος με τις γνωστές τεχνικές Z-plasty μπορεί μεν να αυξάνει το μήκος της ουλής, ωστόσο την καθιστά δυσδιάκριτη.
Πηγή: mednutrition.gr