Αποτελεσματικότητα της χρήσης μεσεγχυματικών βλαστικών κυττάρων σε συνδυασμό με ερυθροποιητίνη στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της νόσου Αλτσχάιμερ έδειξαν πειράματα επιστημόνων των τμημάτων Φυσιολογίας και Ιστολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Καϊρου και του τμήματος Φυσιολογίας της Φαρμακευτικής και Βιοτεχνολογικής Σχολής του Γερμανικού Πανεπιστημίου του Καϊρου.
Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάζονται σε αναρτημένη ανακοίνωση στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Νευροβιολογίας και Ψυχοφαρμακολογίας που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.
Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια νευροεκφυλιστική διαταραχή που σχετίζεται με την ηλικία και έχει ως κλινικά χαρακτηριστικά την προοδευτική εμφάνιση νοητικής δυσλειτουργίας και απώλειας μνήμης, τη σύγχυση και τη νευρωνική εκφύλιση.
Η έρευνα αφορούσε στη θεραπευτική επίδραση του συνδυασμού μεσεγχυματικών βλαστικών κυττάρων και ερυθροποιητίνης στη νόσο Αλτσχάιμερ και τα πειράματα έγιναν σε πέντε ομάδες αποτελούμενες από 12 ενήλικα ποντίκια.
Η πρώτη από αυτές ήταν ομάδα ελέγχου. Στις υπόλοιπες τέσσερις ομάδες προκλήθηκε νόσος Αλτσχάιμερ με μία απλή δόση λιποπολυσακχαριδίου που χορηγήθηκε ενδοπεριτοναϊκώς. Στην ομάδα 2 δεν χορηγήθηκε θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ, στην ομάδα 3 χορηγήθηκε μία απλή δόση μεσεγχυματικών κυττάρων, στην ομάδα 4 χορηγήθηκε ερυθροποιητίνη 3 φορές την εβδομάδα επί 5 εβδομάδες και στην ομάδα 5 χορηγήθηκαν μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα και ερυθροποιητίνη.
Τα ποντίκια ελέχθηκαν για την κινητική δραστηριότητα και τη χρήση μνήμης. Τα λιποπολυσακχαρίδια που χορηγήθηκαν στα ποντίκια μείωσαν την κινητική δραστηριότητα και το ποσοστό της σωστής επιλογής. Ο συνδυασμός της θεραπείας με μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα και ερυθροποιητίνη έδειξε καλύτερα αποτελέσματα στη βελτίωση αυτών των παραμέτρων
Η μελέτη απέδειξε την αποτελεσματικότητα των μεσεγχυματικών βλαστικών κυττάρων στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της νόσου Αλτσχάιμερ και την εκδήλωσή της και τόνισε τη σημασία της ερυθροποιητίνης στη θεραπεία της νόσου.