Οι ερευνητές έχουν βρει συσχέτιση της φυσικής κατάστασης και της εγκεφαλικής λειτουργίας σε παιδιά περίπου 9 και 10 χρονών: Εκείνοι που είναι περισσότερο γυμνασμένοι τείνουν να έχουν μεγαλύτερο ιππόκαμπο και να αποδίδουν καλύτερα σε ένα τεστ μνήμης από τους λιγότερο γυμνασμένους συνομηλίκους τους.
Η μελέτη, στην οποία χρησιμοποιήθηκε μαγνητική τομογραφία για τη μέτρηση του σχετικού μεγέθους συγκεκριμένων δομών του εγκεφάλου σε 49 δείγματα παιδιών, έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό «Brain Research».
«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη μέχρι στιγμής στην οποία έχουν χρησιμοποιηθεί MRI συνθήκες για να εξετασθούν οι διαφορές στον εγκέφαλο μεταξύ παιδιών που είναι γυμνασμένα και παιδιών που δεν είναι» δήλωσε ο καθηγητής ψυχολογίας από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις και Διευθυντής του Ινστιτούτου Beckman, Art Kramer, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης με την διδακτορική φοιτήτριά του Laura Chaddock και την καθηγήτρια Κινησιολογίας και Υγείας Charles Hillman.
Η μελέτη επικεντρώθηκε στον ιππόκαμπο, μια δομή βαθιά στον εγκέφαλο, επειδή είναι γνωστό ότι είναι θέση σημαντική για την ικανότητα της μάθησης και της μνήμης. Προηγούμενες μελέτες σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και σε ζώα έχουν δείξει ότι η άσκηση μπορεί να αυξήσει το μέγεθος του ιππόκαμπου.
Ένας μεγαλύτερος ιππόκαμπος σχετίζεται με βελτίωση σε διάφορες νοητικές λειτουργίες.
«Σε μελέτες σε ζώα, η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει ειδικά τον ιππόκαμπο, με σημαντική αύξηση της ανάπτυξης νέων νευρώνων και επιβίωσης των κυττάρων, ενισχύει την μνήμη και τη μάθηση και αυξάνει τα μόρια που εμπλέκονται στην πλαστικότητα του εγκεφάλου» αναφέρει η καθηγήτρια Chaddock.
Αντί να βασίζονται λοιπόν σε αναφορές από δεύτερο χέρι για τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας των παιδιών, οι ερευνητές μέτρησαν πόσο αποτελεσματικά χρησιμοποίησαν το οξυγόνο ενώ έτρεχαν σε διάδρομο.
«Αυτό είναι το χρυσό πρότυπο μέτρησης της φυσικής κατάστασης» δήλωσε ο Chaddock.
«Η σωματική ικανότητα για τα ήδη γυμνασμένα παιδιά ήταν πολύ πιο αποτελεσματική σε σχέση με τα λιγότερο γυμνασμένα στην χρήση του οξυγόνου» δήλωσε ο Kramer.
Όταν αναλύθηκαν τα στοιχεία της μαγνητικής τομογραφίας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα σωματικά γυμνασμένα παιδιά έτειναν να έχουν μεγαλύτερο όγκο στον ιππόκαμπο – περίπου 12 % μεγαλύτερο σε σχέση με το συνολικό μέγεθος του εγκεφάλου.
Επίσης τα παιδιά αυτά είχαν καλύτερη απόδοση στα τεστ μνήμης – εμφάνιζαν μεγαλύτερη ικανότητα να θυμούνται και να ενσωματώνουν διάφορους τύπους πληροφοριών – από τους λιγότερο γυμνασμένους συνομηλίκους τους.
«Καλύτερης φυσικής κατάστασης παιδιά είχαν υψηλότερες επιδόσεις στη μνήμη, με μεγαλύτερες διαστάσεις του ιππόκαμπου, σε σχέση με τα λιγότερο γυμνασμένα» είπε ο Chaddock.
«Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι παρεμβάσεις κατά την αύξηση της παιδικής ηλικίας στην σωματική άσκηση, μπορούν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη του εγκεφάλου», δήλωσε ο Kramer.
«Οπότε επιβεβαιώσαμε ότι η επίδραση των περιβαλλοντικών παραγόντων και της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης έχουν επιπτώσεις και στην ανάπτυξη του εγκεφάλου» δήλωσε η ερευνητική ομάδα ως γενικό συμπέρασμα.
Επομένως ακόμη και αν κληρονομήσετε κάποια «κακά» γονίδια από τους γονείς σας με την κατάλληλη παρέμβαση από το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνετε κατά τη διάρκεια της ζωής σας, είστε σε θέση να βελτιώσετε κατά πολύ την ποιότητα της ζωής σας!
Πηγή: iatronet.gr