Οι άντρες αναπτύσσουν διαβήτη παίρνοντας λιγότερα κιλά απ’ ό,τι οι γυναίκες, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Το εύρημα αυτό υποδηλώνει πως είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη της νόσου.
Την σχετική έρευνα πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, οι οποίοι ανακάλυψαν πως οι άντρες εκδηλώνουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σε χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) απ’ ό,τι οι γυναίκες.
Ο ΔΜΣ υπολογίζεται όταν διαιρεθεί το νυν σωματικό βάρος σε κιλά, με το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα. Φυσιολογικό θεωρείται το σωματικό βάρος όταν κυμαίνεται μεταξύ 20 και 25.
Όταν κυμαίνεται από 25 έως 30, το άτομο είναι υπέρβαρο, ενώ από 30 και πάνω είναι παχύσαρκο, με τις τιμές άνω του 40 να σηματοδοτούν τη νοσογόνο (ή κακοήθη) παχυσαρκία.
Το νέο εύρημα εξηγεί γιατί τα κρούσματα διαβήτη είναι σε πολλές χώρες του κόσμου περισσότερα στους άντρες παρά στις γυναίκες.
«Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει πως οι μεσήλικες άντρες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδηλώσεως διαβήτη σε σύγκριση με τις γυναίκες, και το εύρημά μας συνιστά πιθανή εξήγηση αυτού του φαινομένου», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Ναβίντ Σάταρ, από το Ίδρυμα Καρδιαγγειακών & Ιατρικών Επιστημών του πανεπιστημίου.
Η μελέτη βασίσθηκε σε στοιχεία από 51.920 άντρες και 43.137 γυναίκες, ηλικίας άνω των 18 ετών, από τη Σκωτία, που έπασχαν από διαβήτη.
Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Diabetologia», ο μέσος ΔΜΣ των ανδρών πασχόντων ήταν 31,83, ενώ στις γυναίκες ήταν 33,69. Η διαφορά ήταν πιο έντονη στις νεώτερες ηλικίες.
Ο καθηγητής Σάταρ εκτιμά πως η διαφορά στον κίνδυνο εκδηλώσεως διαβήτη σχετίζεται με την κατανομή του σωματικού λίπους. Οι άντρες συνήθως συσσωρεύουν τα περιττά κιλά τους στην περιοχή της κοιλιάς (εξ ου και ο όρος «ανδρικού τύπου παχυσαρκία»), ενώ οι γυναίκες συνήθως τα συσσωρεύουν παντού στο σώμα.
Το αυξημένο λίπος στην κοιλιά είναι κύριος παράγοντας κινδύνου για ανάπτυξη διαβήτη.
Πηγή: ygeia.tanea.gr