Η παιδική ηλικία και η εφηβεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την περίοδο της ζωής του ανθρώπου που «σφύζει από υγεία και ζωή». Κι όμως, στις μέρες μας, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και οι μη ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες, όπως η αυξημένη κατανάλωση «κακών» λιπαρών (κορεσμένων και τρανς) και θερμίδων, στα παιδιά σχετίζονται με υπέρμετρη αύξηση του βάρους κατά την εφηβεία αλλά και την εμφάνιση χρόνιων ασθενειών όπως τα καρδιαγγειακά, η υπέρταση και ο διαβήτης τύπου 2 στη νεαρή ενήλικη ζωή.
Με άλλα λόγια, η υγεία της καρδιάς δεν αφορά, πλέον μόνο τους άνδρες άνω των 45 και τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση αλλά διαμορφώνεται από πολύ νωρίς… από την παιδική ακόμη ηλικία.
Η αξία των ω3 λιπαρών οξέων στην καλή υγεία της καρδιάς είναι ευρέως γνωστή για τους ενήλικες, μία νέα μελέτη, ωστόσο, έρχεται να αναδείξει τη σημασία τους και για τους εφήβους. Σύμφωνα με πρόσφατα ευρήματα του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Δανίας, η ημερήσια πρόσληψη συμπληρωμάτων ω-3 λιπαρών οξέων EPA (εικοσοπεντανοϊκό οξύ) και DHA (δοκοσοεξαενοϊκό οξύ) μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης σε ελαφρώς υπέρβαρα έφηβα αγόρια.
Στη μελέτη που πραγματοποιήθηκε συμμετείχαν 78 ελαφρώς υπέρβαρα αγόρια ηλικίας από 13 έως 15 ετών, τα οποία χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα κατανάλωνε καθημερινά ψωμί εμπλουτισμένο ω3 λιπαρά οξέα, ενώ η δεύτερη ψωμί εμπλουτισμένο με κάποιο φυτικό έλαιο, για χρονικό διάστημα 16 εβδομάδων.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, τα άτομα που κατανάλωναν ψωμί εμπλουτισμένο με ω3 λιπαρά οξέα εμφάνισαν χαμηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση κατά 3,8 mmHg και διαστολική αρτηριακή πίεση κατά 2,6 mmHg, σε σχέση με τα αγόρια που κατανάλωναν ψωμί εμπλουτισμένο με φυτικά έλαια.
Οι ερευνητές, στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Pediatrics αναφέρουν, «Τα παιδιά και οι έφηβοι με υψηλή αρτηριακή πίεση είναι πιθανότερο να πάσχουν από υπέρταση μελλοντικά και στην ενήλικη ζωή ενώ φαίνεται πως η μείωση της αρτηριακής πίεσης κατά 3 mmHg αντιστοιχεί σε περισσότερο από 15% μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο σε ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού των ενηλίκων».
Πηγή: nutrimed.gr