Σε διαταραχή της ηλεκτρικής δραστηριότητας που εγκεφάλου οφείλονται οι κεφαλαλγίες, όπως είναι ο επιστημονικός όρος των πονοκεφάλων.
Αν και είναι η πιο συνηθισμένη αιτία, για την οποία απευθυνόμαστε στο γιατρό, δεν γνωρίζουμε από που προέρχεται.
Το τέντωμα του αυχένα προς τα πίσω διεγείρει ένα από τα νεύρα που ενεργοποιούν το τριδυμοαυχενικό σύμπλεγμα, εξηγεί ο νευρολόγος δρ Μάικλ Γκρος, κλινικός διευθυντής στο Νοσοκομείο Clementine Churchill στο Middlesex. Ο πόνος μπορεί να εκδηλωθεί μια δύο μέρες αργότερα.
Αν και όλοι γνωρίζουμε πως ο βήχας μπορεί να επιδεινώσει τον πονοκέφαλο, υπάρχει και ένας πονοκέφαλος που προκαλείται από το βήχα. Το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να δημιουργήσει και ότι αυξάνει την πίεση στον εγκέφαλο όπως το φτάρνισμα, το φύσημα της μύτης ή το σκύψιμο.
Ένας ακόμη παράγοντας που προκαλεί τον πονοκέφαλο είναι οι έντονες φυσικές δραστηριότητες που προκαλούν διαστολή στα αιμοφόρα αγγεία του κεφαλιού, του αυχένα και του κρανίου. Ο συγκεκριμένος εκδηλώνεται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα από την έναρξή των δραστηριοτήτων.
Τα άτομα με αγχώδη προσωπικότητα ή χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν πονοκεφάλους σαν ημικρανίες, σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Κεφαλαλγίας στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο, στην Ιταλία.
Το ηλεκτρικό σύμπλεγμα του πονοκεφάλου ενεργοποιούν ορισμένες ουσίες και συντηρητικά των επεξεργασμένων κρεάτων. Άλλες πηγές είναι τα τυριά μακράς ωρίμανσης, τα αλλαντικά, τα αποξηραμένα ψάρια, η σοκολάτα και ορισμένα φρούτα όπως ο ανανάς, το ώριμο αβοκάντο και η μπανάνα.
Ακόμα και ο οργασμός μπορεί να προκαλέσει κεφαλαλγία και εκδηλώνεται λίγο πριν ή κατά τη διάρκειά του. Μελέτες στην Κλινική Νευρολογίας της πόλης Riiskov στη Δανία, έδειξαν πως αυτός ο πονοκέφαλος μπορεί να προσβάλει έως το 1,3% του πληθυσμού, με τους άντρες να τον παρουσιάζουν συνηθέστερα.