Στο κρεβάτι βρίσκεται η μισή Ελλάδα καθώς ο Ιανουάριος είναι ο μήνας που αυξάνεται διαχρονικά η γρίπη και κορυφώνεται το Φεβρουάριο και το Μάρτιο, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2015, αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ, σε ΜΕΘ νοσηλεύονταν τρία άτομα, εκ των οποίων το ένα κατέληξε.
Από τις 21-27 Δεκεμβρίου ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 26 κλινικά δείγματα, όλα από νοσοκομεία. Το 11,5% βρέθηκαν θετικά στον ιό της γρίπης και όλα ανήκαν στον υπότυπο Α (Η1Ν1), αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος.
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης είναι εμβολιασμός με το ανιγριπικό εμβόλιο το οποίο όταν εφαρμοστεί έγκαιρα καλύπτει σε ποσοστό 80% και προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού. Συστήνεται επίσης η χορήγηση αντιικών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία.
Η γρίπη χαρακτηρίζεται από υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, έντονους μυικούς πόνους, εξάντληση και βήχα. Οι κυριότερες επιπλοκές της γρίπης, που δεν εμφανίζονται στο κοινό κρυολόγημα, είναι η πνευμονία, , η παρόξυνση ορισμένων χρόνιων παθήσεων, όπως το άσθμα, ενώ όταν συνοδεύεται από διάρροιες, ειδικά στα παιδιά, μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση.