Ακόμη και από την κατανάλωση ενός ποτηριού αλκοόλ υπάρχει κίνδυνος να αναπτυχθούν νευροαναπτυξιακές διαταραχές στο παιδί που θα γεννηθεί, που οφείλονται στο εμβρυικό αλκοολικό σύνδρομο.
Η τοξική δράση του αλκοόλ επηρεάζει όχι μόνο την ανάπτυξη του εμβρύου, αλλά και τη μετέπειτα ζωή του, καθώς μπορεί να προκαλέσει από δυσμορφίες έως και σοβαρές βλάβες στον εγκέφαλο.
«Το φάσμα των διαταραχών του εμβρυικού αλκοολικού συνδρόμου σχετίζεται με την κατάχρηση του αλκοόλ κατά την κύηση. Αν και αυτό εξαρτάται από τη δόση και τον τρόπο κατανάλωσης του αλκοόλ, δεν έχει προσδιοριστεί η ποσότητα που προκαλεί τη βλάβη. Δηλαδή η κατανάλωση μιας μικρής ποσότητας αλκοόλ μπορεί να έχει συνέπειες στο έμβρυο μιας εγκύου και να μην έχει στο έμβρυο μιας άλλης» επισημαίνει ο αναπληρωτής ψυχιατρικής στο ΑΠΘ, Ιωάννης Διακογιάννης, με αφορμή ανακοίνωσή του με θέμα «Φάσμα διαταραχών εμβρυικού αλκοολικού συνδρόμου» στο 1ο Συνέδριο Βιοψυχοκοινωνικής Προσέγγισης στην Ιατρική Περίθαλψη, το οποίο διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.
Βλαπτική είναι ακόμη και η βαριά επεισοδιακή κατάχρηση αλκοόλ έστω και μία φορά στη διάρκεια της κύησης, όπως να καταναλώσει η έγκυος, έστω και μία φορά κατά τη διάρκεια της κύησης-,6 ποτήρια αλκοόλ σε μια μέρα. Σύμφωνα με τον κ. Διακογιάννη το ασφαλές είναι να μη καταναλώνουν καθόλου αλκοόλ οι έγκυες.
Στα παιδιά που γεννιούνται με εμβρυικό αλκοολικό σύνδρομο οι βλάβες εντοπίζονται κατά τη γέννηση ή κατά την ανάπτυξη. Το παιδιά αυτά δεν εξελίσσονται και δε μεγαλώνουν με τον ίδιο τρόπο που αναπτύσσονται τα υγιή.
Αμέσως μετά τη γέννηση παρατηρούνται δυσμορφίες στο πρόσωπο (πχ μικρό κεφάλι, βαριά βλέφαρα, μικρή μύτη προς τα πάνω, λεπτό το άνω χείλος, εξογκωμένο μέτωπο, καρδιακά ελαττώματα), ενώ όσο μεγαλώνουν παρατηρείται ότι η ανάπτυξή τους υστερεί της ανάπτυξης των υγιών ατόμων και μπορεί να παρουσιάσουν νοητική στέρηση.
Σύμφωνα με διεθνή επιστημονικά δεδομένα, βαρύ εμβρυικό αλκοολικό σύνδρομο παρατηρείται σε 0,5-3/1000 γεννήσεις, ενώ το φάσμα των διαταραχών του εμβρυικού αλκοολικού συνδρόμου παρατηρείται στις 10/1000 γεννήσεις.
Ο κ. Διακογιάννης επισημαίνει ότι το παιδί μιας αλκοολικής εγκύου θα υποστεί την τοξική δράση του αλκοόλ, αλλά δε θα γίνει κατ΄ ανάγκη αλκοολικό, διότι τα αίτια του αλκοολισμού είναι πολυπαραγοντικά και σε αυτά εμπλέκονται και γενετικά στοιχεία.