Ερεθισµός των βλεφάρων, φαγούρα και κοκκίνισµα του µατιού αποτελούν τα πιο συνηθισµένα συµπτώµατα της βλεφαρίτιδας, που δεν είναι ούτε ασθένεια, ούτε µόλυνση αλλά µια φλεγµονή που καµία θεραπεία δεν µπορεί να εξαλείψει για πάντα.
Όπως εξηγεί στο περιοδικό Forma ο Καθηγητής Οφθαλµολογίας Παν/µιου Νέας Υόρκης, ∆ρ. Αναστάσιος – Ιωάννης Κανελλόπουλος, μέσα στα βλέφαρα υπάρχουν αδένες λαδιού, οι οποίοι παράγουν λάδι που αναµειγνύεται µε το υγρό συστατικό των δακρύων ώστε τα δάκρυα να λιπαίνουν την επιφάνεια του µατιού που έρχεται σε διαρκή τριβή µε τα βλέφαρα κατά τη διάρκεια του ανοιγοκλεισίµατος των µατιών.
Όταν οι αδένες λαδιού δεν λειτουργούν σωστά, έχουµε δηλαδή κακή λειτουργία, τότε παρουσιάζουµε βλεφαρίτιδα, που µπορεί να πρωτοεµφανιστεί στην πρώιµη παιδική ηλικία και να συνεχιστεί στην υπόλοιπη ζωή σαν µια χρόνια κατάσταση που εµφανίζει υφέσεις και εξάρσεις.
Ωστόσο, µε την τήρηση των οδηγιών του οφθαλµίατρου σας τα συµπτώµατα µπορούν να εξαφανιστούν.
Τέσσερα βήµατα που θα θέσουν σε έλεγχο τα ενοχλητικά συµπτώµατα
1. Ζεστές κοµπρέσες
Τοποθετήστε πάνω σε κλειστά βλέφαρα για 3 έως 5 λεπτά µια καθαρή πετσέτα προσώπου, την οποία θα έχετε πρώτα εµποτίσει µε πολύ ζεστό νερό ή χαµοµήλι, µε προσοχή να µην προκληθούν εγκαύµατα. Μπορείτε να επαναλάβετε τη διαδικασία αυτή µία µε δύο φορές. Σε καµία περίπτωση δεν πρέπει να τρίβετε τα µάτια µε τις κοµπρέσες ή να κάνετε µασάζ στις βλεφαρίδες.
2. Συνθετικά δάκρυα
Τα δάκρυα χωρίς συντηρητικά –στην αγορά κυκλοφορούν πολλών ειδών δάκρυα χωρίς συντηρητικά που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή– βελτιώνουν σηµαντικά τα συµπτώµατα της βλεφαρίτιδας. Χρησιµοποιήστε αµπούλες µιας χρήσης, ανοίγοντας µία το πρωί και κάνοντας χρήση της ίδιας αµπούλας καθόλη τη διάρκεια της ηµέρας. Στο τέλος της ηµέρας πετάτε την αµπούλα των σταγόνων που δεν έχουν χρησιµοποιηθεί.
3. Αλοιφή αντιβιοτικού που περιέχει κορτιζόνη
Η αλοιφή επαλείφεται στη βάση των βλεφαρίδων, συνήθως πριν από το βραδινό ύπνο, ενώ η χρήση της γίνεται πάντα σε συνεννόηση µε οφθαλµίατρο και δεν συνιστάται για πάνω από 10 ηµέρες και όχι για πάνω από 3 εβδοµάδες στη διάρκεια ενός χρόνου.
4. Αντιβιοτικό από το στόµα
Μια «θεραπεία» που έχει αποτελέσµατα µόνο έπειτα από µακροχρόνια χρήση του αντιβιοτικού και µπορεί να χρειαστεί να επαναληφθεί αρκετές φορές µέσα στο χρόνο, σε περιόδους έξαρσης της βλεφαρίτιδας.
Ανάµεσα στις πολλαπλές αιτίες που οδηγούν σε βλεφαρίτιδα αναφέρεται η ορµονική ισορροπία του ατόµου, ενώ στην εµφάνισή της παίζουν ακόµη ρόλο παράγοντες όπως το περιβάλλον, το άγχος και η διατροφή.
Αυτό που πρέπει να θυµόµαστε είναι ότι τουλάχιστον µία φορά το χρόνο χρειάζεται ένας πλήρης οφθαλµολογικός έλεγχος.