Στο άκουσμα της και μόνο, ο περισσότερος κόσμος φοβάται. Η μηνιγγίτιδα είναι μια σοβαρή λοίμωξη που επηρεάζει τις μεμβράνες του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Ωστόσο, είναι δεδομένο πως η γνώση του τρόπου μετάδοσής της είναι απαραίτητη για την πρόληψη και την προστασία, ειδικά για όσους έρχονται συχνά σε επαφή με πολυσύχναστους χώρους ή ευπαθείς ομάδες.
Όπως και στα προγνωστικά στοιχήματος, όπου χρειάζεται καλή ανάλυση για να πάρεις αποφάσεις, έτσι και με τη μηνιγγίτιδα είναι σημαντικό να ξέρεις τους παράγοντες κινδύνου και πώς να τους αποφύγεις.
Τι προκαλεί τη μηνιγγίτιδα;
Η μηνιγγίτιδα μπορεί να προκληθεί από βακτήρια, ιούς ή ακόμη και μύκητες. Η πιο σοβαρή της μορφή ωστόσο, είναι η βακτηριακή. Αντίθετα, οι ιοί όπως οι εντεροϊοί, είναι συχνότεροι, αλλά προκαλούν ηπιότερα συμπτώματα. Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα είναι εκείνη που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, ή ακόμα και σε θάνατο αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα.
Με ποιους τρόπους μεταδίδεται;
Εδώ θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως η μηνιγγίτιδα δεν είναι πάντα μεταδοτική. Στη βακτηριακή μορφή της ωστόσο, μεταδίδεται από άτομο και άτομο με τέσσερις τρόπους. Αυτούς θα αναλύσουμε παρακάτω.
Σταγονίδια του αέρα: Είναι αυτό που έρχεται πρώτο στο μυαλό όλων μας. Όταν βήχουμε, φτερνιζόμαστε, ή απλά μιλάμε, τότε μεταδίδουμε μικροσκοπικά σταγονίδια στους συνομιλητές μας μέσω του αέρα. Αυτά μπορούν να εισέλθουν στο σώμα του άλλου.
Στενή επαφή: Επίσης ένας πολύ συνηθισμένος τρόπος εξάπλωσης των ιών, είναι η κατ’ ιδίαν επαφή. Είτε μιλάμε για ένα φιλί, είτε για φαγητό από το ίδιο πιάτο, είτε ακόμα και για κοινή χρήση μιας συσκευής. Και τα τρία μπορούν να μεταφέρουν βακτήρια από τον έναν οργανισμό στον άλλον.
Συγκατοίκηση: Φυσικά, μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν εκείνοι που συγκατοικούν με κάποιον που φέρει τον ιό. Για αυτό, ιδιαίτερα επικίνδυνες εστίες είναι μέρη όπως οι φοιτητικές εστίες και οι στρατώνες. Εκεί δηλαδή που πολύ άνθρωποι μένουν στον ίδιο χώρο και κατ’ επέκταση έρχονται σε επαφή μεταξύ τους.
Υγιεινή: Για το τέλος αφήσαμε το κομμάτι της υγιεινής. Είναι αυτονόητο πως η έλλειψη προσωπικής υγιεινής αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης.
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;
Η προφανής διαπίστωση είναι πως η μηνιγγίτιδα μπορεί να μεταδοθεί σε όλους τους ανθρώπους. Υπάρχουν όμως ορισμένες ομάδες που είναι πιο ευάλωτες από τις υπόλοιπες. Πράγμα που σημαίνει πως οφείλουν να προσέχουν περισσότερο. Τέτοιες ομάδες είναι:
- Μικρά παιδιά και βρέφη
- Φοιτητές που ζουν σε εστίες
- Άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
- Ταξιδιώτες σε περιοχές με υψηλό ποσοστό μηνιγγίτιδας
Τα συμπτώματα της και πως αντιμετωπίζεται;
Τα κύρια συμπτώματα της μηνιγγίτιδας είναι ο πυρετός, ο πονοκέφαλος, η δυσκαμψία του αυχένα, η ναυτία και η σύγχυση.
Η πρόληψη βασίζεται σε:
Εμβόλια: Υπάρχουν εμβόλια για πολλές μορφές βακτηριακής μηνιγγίτιδας.
Υγιεινή: Τακτικό πλύσιμο χεριών και αποφυγή κοινής χρήσης σκευών.
Ενημέρωση: Γνώρισε τους κινδύνους και λάβε μέτρα προφύλαξης όταν βρίσκεσαι σε ευάλωτα περιβάλλοντα.
Η μηνιγγίτιδα είναι μια σοβαρή ασθένεια που απαιτεί προσοχή και άμεση αντιμετώπιση. Γνωρίζοντας πώς μεταδίδεται, μπορείς να προστατεύσεις εσένα και τους γύρω σου. Η πρόληψη είναι η καλύτερη στρατηγική, όπως ακριβώς και στη σωστή διαχείριση ρίσκων στα στοιχήματα της ζωής.