Τα φτηνά ταξίδια με αεροπλάνο μπορεί να είναι ελκυστικά για την τσέπη, αλλά στην πραγματικότητα αποτελούν θανάσιμη απειλή για την υγεία, λόγω του «συνδρόμου της οικονομικής θέσης».

Επιστημονικά ονομάζεται εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση, γνωστό και ως φλεβική θρόμβωση (DVT), κατάσταση κατά την οποία εμφανίζεται θρόμβος (πηγμένο αίμα) μέσα σε κάποια βαθειά φλέβα του σώματος, κυρίως στα κάτω άκρα. Συνήθως προκαλεί πόνο και πρήξιμο, αλλά μπορεί και να μην παρουσιαστούν συμπτώματα.

Δημοσίευμα της New York Post αναπαρήγαγε δηλώσεις του Dr. Pinakin V. Parekh, καρδιολόγου στο Harley Street Heart and Vascular Centre της Σιγκαπούρης, ο οποίος προειδοποίησε για τις θανάσιμες επιπτώσεις του συνδρόμου.

Σύμφωνα με τον ειδικό, «το σύνδρομο της οικονομικής θέσης» δεν αφορά αποκλειστικά όσους πετούν φθηνά, καθώς μπορεί να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή. Οι πτήσεις μεγάλων αποστάσεων και τα στενά καθίσματα όμως, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης.

«Θεωρητικά οι άνθρωποι που βρίσκονται σε καλύτερες κατηγορίες αεροπορικών ταξιδιών, όπως business class, έχουν περισσότερο χώρο για να κινηθούν, να τεντώσουν τα πόδια τους. Οπότε όλα έχουν να κάνουν με το πόσο κινείσαι στο αεροπλάνο», είπε ο επιστήμονας.

Έπειτα, πρόσθεσε ότι «εκτός από την πτήση, ο αυξημένος κίνδυνος DVT σχετίζεται με αντίστοιχα μεγάλες περιόδους καθιστικής ζωής. Ένας νεαρός gamer στην Αγγλία κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχασε τη ζωή του μετά από ώρες gaming, επειδή δεν είχε μετακινηθεί από τη θέση του».

«Η συμβουλή που δίνω στους ασθενείς μου είναι ότι κάθε φορά που ταξιδεύετε, θα πρέπει να σηκώνεστε και να κινείστε κάθε δύο ώρες περίπου. Αν οδηγείτε αυτοκίνητο, πρέπει να σταματάτε, να περπατάτε, να παίρνετε ένα μπουκάλι νερό. Οτιδήποτε πέραν των λίγων ωρών είναι ανθυγιεινό, ακόμη πιο ανησυχητικό αν βρίσκεστε σε περιορισμένο χώρο, όπως ένα μικρό αυτοκίνητο ή ένα κάθισμα τουριστικής θέσης», είπε στη συνέχεια ο Dr. Pinakin V. Parekh.