Η μετφορμίνη, γνωστή με την εμπορική ονομασία Glucophage ή Glucofree, που αποτελεί ένα από τα πρώτης γραμμής φάρμακα για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, μπορεί να περιέχει το μυστικό της αντιγήρανσης.

Επιστήμονες έκαναν δοκιμές σε πιθήκους και διαπίστωσαν ότι όσοι λάμβαναν το φάρμακο, παρουσίασαν μετά από καιρό νευρωνική δραστηριότητα με ζώα που ήταν έξι χρόνια νεότερα. Ωστόσο, δεν κατέστη σαφές αν οι πιθανές αντιγηραντικές επιδράσεις επιτεύχθηκαν χάρη στη μείωση του σακχάρου στο αίμα ή μέσω ενός ξεχωριστού μηχανισμού.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο Cell στις 12 Σεπτεμβρίου, με τους ειδικούς να σημειώνουν ότι η μετφορμίνη επιβράδυνε τον ρυθμό γήρανσης σε διάφορους ιστούς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Interesting Engineering, η μετφορμίνη δεν έλκει για πρώτη φορά το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας, καθώς χρησιμοποιείται παραπάνω από 60 χρόνια για τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Μάλιστα, είναι το δεύτερο πιο συχνά συνταγογραφούμενο φάρμακο στις ΗΠΑ, ενώ εδώ και καιρό γίνονται μελέτες για την επίδραση της κατά παθήσεων όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά ζητήματα.

Πώς έγινε η νέα μελέτη

Η έρευνα διάρκειας 40 μηνών έγινε σε μακάκους, με το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να ισοδυναμεί για τα ζώα με περίπου ανθρώπινα 13 χρόνια. Ο Guanghui Liu, βιολόγος που ερευνά τη γήρανση στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών στο Πεκίνο και οι συνεργάτες του δοκίμασαν το φάρμακο σε 12 ηλικιωμένους αρσενικούς μακάκους. Η ομάδα περιελάμβανε 16 ηλικιωμένους πιθήκους και 18 νεαρά ή μεσήλικα ζώα.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, ο Liu και οι συνάδελφοί του πήραν δείγματα ιστών και οργάνων από 79 πιθήκους, απεικόνισαν τους εγκεφάλους των ζώων και πραγματοποίησαν εξετάσεις. Αναλύοντας την κυτταρική δραστηριότητα στα δείγματα, οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα υπολογιστικό μοντέλο για τον προσδιορισμό της βιολογικής ηλικίας των ιστών, η οποία μπορεί να διαφέρει από τη χρονολογική ηλικία των ζώων. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι το φάρμακο επιβράδυνε τη διαδικασία βιολογικής γήρανσης διαφόρων ιστών, όπως του πνεύμονα, των νεφρών, του ήπατος, του δέρματος και του μετωπιαίου λοβού του εγκεφάλου. Ανακάλυψαν επίσης ότι μείωσε τη χρόνια φλεγμονή, έναν πρωταρχικό δείκτη γήρανσης.

«Η μετφορμίνη έχει τη δυνατότητα να αντιστρέψει αποτελεσματικά τη γήρανση των οργάνων στους πιθήκους», είπε ο Liu. Οι συγγραφείς εντόπισαν επίσης μια πιθανή οδό μέσω της οποίας το φάρμακο προστατεύει τον εγκέφαλο. Ενεργοποιεί μια πρωτεΐνη που ονομάζεται NRF2, η οποία προστατεύει από κυτταρικές βλάβες που προκαλούνται από τραυματισμούς και φλεγμονές.

Αν και τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά, ο Liu είπε ότι θα χρειαστούν πολύ περισσότερες έρευνες για τη μελέτη του φαρμάκου προτού επικυρωθεί ως αντιγηραντικό για τον άνθρωπο.