Οι επιστήμονες προειδοποιούν για έναν νέο ιό που ανακαλύφθηκε στην Κίνα, ο οποίος εξαπλώνεται στον άνθρωπο μέσω τσιμπήματος από τσιμπούρια και έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει προβλήματα στον εγκέφαλο.

Ο ιός των υγροτόπων (WELV) εντοπίστηκε αρχικά σε έναν 61χρονο άνδρα που ανέφερε ότι τον δάγκωσαν τσιμπούρια σε ένα πάρκο σε έναν μεγάλο υγρότοπο στη βόρεια Κίνα. Ο ασθενής σήκωσε πυρετό και είχε πονοκέφαλο, καθώς και κρίσεις εμετού πέντε ημέρες μετά την επίσκεψή του, όπως αναφέρει η Live Science.

Η υπόθεση, η οποία χρονολογείται από τον Ιούνιο του 2019, παρουσιάστηκε λεπτομερώς την περασμένη εβδομάδα στο New England Journal of Medicine.

Ο ορθοναϊροϊός, που ανακαλύφθηκε πρόσφατα (η επιστημονική ονομασία για ένα συγκεκριμένο σύνολο ιών που μεταδίδονται με κρότωνες), ώθησε τους κινέζους ερευνητές να ψάξουν για τσιμπούρια και ζώα που μπορεί να είναι φορείς του ιού.

Συνέλεξαν και ανέλυσαν σχεδόν 14.600 τσιμπούρια, βρίσκοντας υλικό WELV σε πέντε είδη κροτώνων.

Το Haemaphysalis concinna, ένα είδος τσιμπουριού τρωκτικών που εντοπίζεται κυρίως στην Κίνα, τη Ρωσία και την Κεντρική Ευρώπη, βρέθηκε θετικό.

Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης τον ιό σε 17 ασθενείς σε νοσοκομεία της Κίνας που εμφάνισαν συμπτώματα μέσα σε έναν μήνα από το τσίμπημα τσιμπουριού, καθώς και σε λίγα πρόβατα, άλογα, χοίρους και τρωκτικά, σύμφωνα με το Live Science.

Όπως αναφέρει η nypost, ο ιός οδήγησε ποντίκια εργαστηρίου σε θανατηφόρες λοιμώξεις που έφτασαν στον εγκέφαλο.

Οι άνθρωποι είχαν πυρετό, ζάλη, πονοκέφαλο, κόπωση, αρθρίτιδα, πόνο στην πλάτη και ναυτία. Ένα άτομο που έπεσε σε κώμα είχε υψηλό αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων στο υγρό που περιβάλλει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.

Ο ιός προκάλεσε βλάβη στους ιστούς και πήξη του αίματος, αλλά τα καλά νέα είναι ότι όλοι οι ασθενείς ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο τέσσερις έως 15 ημέρες μετά τη θεραπεία.

Στις ΗΠΑ, τα τσιμπούρια είναι στο επίκεντρο με τη νόσο του Lyme να αυξάνεται σταδιακά.

Το NewYork-Presbyterian συνιστά να αποφεύγετε το φύλλωμα των δέντρων και το ψηλό γρασίδι. «Εάν βρεθείτε σε μια δασώδη, φυλλώδη περιοχή, ψεκάστε τα ρούχα σας με το εντομοκτόνο permethrin εκ των προτέρων», τονίζει.

«Φορώντας ένα ανοιχτόχρωμο ρούχο θα σας βοηθήσει να παρατηρήσετε ένα στίγμα στα ρούχα σας, ενώ τα μακρυμάνικα πουκάμισα και τα παντελόνια θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε τα τσιμπούρια μακριά από το δέρμα σας.

Όταν τελειώσετε την πεζοπορία, το κάμπινγκ ή την κηπουρική, φροντίστε να ελέγξετε τα μαλλιά, τα αυτιά, τις μασχάλες, τη βουβωνική χώρα, τη μέση, πίσω από τα γόνατά σας και μέσα στον αφαλό σας για τσιμπούρια», συμβουλεύει.