Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να κοιμηθούν το βράδυ ή υποφέρουν από αϋπνίες, με αποτέλεσμα η έλλειψη ύπνου να επιβαρύνει την υγεία τους με το πέρασμα του χρόνου. Ωστόσο, ο χαμένος χρόνος θα μπορούσε να αναπληρωθεί το Σαββατοκύριακο και μάλιστα με ωφέλιμο τρόπο για τον οργανισμό.

Μελέτη της UK Biobank που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο 2024 της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας έδειξε ότι ο αντισταθμιστικός ύπνος τα Σαββατοκύριακα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 20%.

Δημοσίευμα του Interesting Engineering έγραψε ότι στη μελέτη συμμετείχαν άνδρες και γυναίκες, χωρίς το φύλο να επηρεάζει τα αποτελέσματα. Αυτό που διαπιστώθηκε είναι πως η πρακτική να κοιμάται κάποιος περισσότερο το Σαββατοκύριακο για να αναπληρώσει την έλλειψη ύπνου κατά τη διάρκεια της καθημερινής είχε πράγματι αποτέλεσμα στην υγεία.

Γυναίκα κοιμάται

«Ο επαρκής αντισταθμιστικός ύπνος συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Yanjun Song. «Η συσχέτιση γίνεται ακόμη πιο έντονη μεταξύ των ατόμων που βιώνουν τακτικά ανεπαρκή ύπνο τις καθημερινές», είπε στη συνέχεια.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι για ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού της σύγχρονης κοινωνίας, ο αντισταθμιστικός ή συμπληρωματικός ύπνος βοηθάει στη μείωση του κινδύνου που αφορά τις καρδιακές παθήσεις», σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.