Το χοιρινό είναι το κρέας με τη μεγαλύτερη κατανάλωση παγκοσμίως, καθώς μπορεί να γίνει μπριζόλα, μπιφτέκι, λουκάνικο ή ζαμπόν, με δισεκατομμύρια ανθρώπους να το λατρεύουν. Εντούτοις, εγκυμονεί κινδύνους αν δεν ψηθεί καλά και μια αξονική τομογραφία που έκανε τον γύρο του διαδικτύου, αποκάλυψε τι παθαίνει ο οργανισμός σε αυτή την περίπτωση.

Ο γιατρός Sam Ghali μοιράστηκε στην πλατφόρμα Χ τη συγκεκριμένη εικόνα, μετά την εξέταση σε ασθενή του, ο οποίος έφαγε μισοψημένο χοιρινό. Στην τομογραφία διακρίνονται οι μυς των ποδιών να είναι γεμάτοι με μια παρασιτική μόλυνση, που προέκυψε από το παράσιτο ονόματι «κυστικέρκωση», μια λοίμωξη που προκαλείται από τις προνύμφες του παρασίτου Taenia solium.

Δημοσίευμα της New York Post σημείωσε ότι η «κυστικέρκωση» εμφανίζεται όταν οι προνύμφες του μολύνουν τους ανθρώπινους ιστούς.

Το παράσιτο Taenia solium

«Οι άνθρωποι μολύνονται από το T. solium με την κατάποση κύστεων που εντοπίζονται σε μισοψημένο χοιρινό κρέας. Οι προνύμφες τότε εκκολάπτονται και διαπερνούν το εντερικό τοίχωμα και εισβάλλουν στην κυκλοφορία του αίματος. Εξαπλώνονται ελεύθερα σε όλο το ανθρώπινο σώμα και σχηματίζουν μια σκληρή ασβεστοποιημένη κύστη στους μύες ή στον εγκέφαλο. Οι ασθενείς μπορεί να αισθάνονται σαν να έχουν εξογκώματα κάτω από το δέρμα», ανέφερε ο γιατρός Sam Ghali.

Τι θα πάθεις αν φας μισοψημένο χοιρινό
Η αξονική τομογραφία που δημοσίευσε στην πλατφόρμα Χ ο γιατρός Sam Ghali

Συνήθως, οι προνύμφες είναι ακίνδυνες για τον οργανισμό, αρκεί να αντιμετωπιστούν έγκαιρα ή τουλάχιστον να μην πολλαπλασιαστούν αρκετά γρήγορα. Αν δεν συμβεί αυτό, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να φτάσουν στον εγκέφαλο και να αποδειχθούν θανατηφόρες ή να δημιουργήσουν μόνιμα προβλήματα.

«Η φλεγμονώδης αντίδραση του ξενιστή συνήθως καταλήγει να σκοτώνει τις κύστεις», είπε ο γιατρός, προσθέτοντας ότι «αν οι προνύμφες φτάσουν στον εγκέφαλο, τότε σχηματίζουν κύστεις στον εγκεφαλικό ιστό και οι συνέπειες είναι σοβαρές».

«Δεν πρέπει ποτέ, μα ποτέ να τρώτε ωμό ή μισοψημένο χοιρινό κρέας», ανέφερε ο γιατρός, τονίζοντας ότι το χοιρινό θέλει μεγάλη προσοχή στο ψήσιμο.