Για την επιδημιολογική κατάσταση του κορονοϊού μίλησε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών προειδοποιώντας ότι οι ειδικοί αναμένουν την αύξηση των κρουσμάτων τις προσεχείς ημέρες.

«Ο κορονοϊός έπαψε να είναι πανδημία και έχει μπει στην ενδημική του φάση. Θα ζει μαζί μας και θα κάνει εξάρσεις και υφέσεις. Τώρα είμαστε σε μια έξαρση» ανέφερε στην ΕΡΤ. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι μελετώντας τα στοιχεία από τα ευρήματα στα λύματα φαίνεται ότι «τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε πολύ μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων».

Συγκρίνοντας τις 575 εισαγωγές και τους 21 θανάτους που είχαμε σε μια εβδομάδα, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα, πέρυσι τόνισε ότι «είναι μεγαλύτερα» ωστόσο υπάρχει μια σημαντική παράμετρος που πρέπει να αναφερθεί: «Φέτος ήμασταν αρκετά έξυπνος λαός και κάναμε 3 εκατ. εμβόλια γρίπης. Θρηνήσαμε 71 θανάτους από γρίπη ενώ από κορονοϊό, την ίδια χρονική περίοδο, έχουμε θρηνήσει πάνω από 1.300 νεκρούς. Όπως είπε το ίδιο χρονικό διάστημα τα εμβόλια για κορονοϊό που έχουμε κάνει είναι μόνο 270.000 εμβόλια, ποσοστό κάτω από το 1%, κάτω από το 10%.

«Στην ιατρική το βασικότερο εργαλείο που έχουμε είναι η πρόληψη» σημείωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.