Το junk food αποτελεί ένοχη απόλαυση για πολύ κόσμο και νέα μελέτη αναφέρει ότι η λύση του πρόχειρου φαγητού είναι ακαταμάχητη, εξαιτίας βακτηρίων στον ανθρώπινο οργανισμό που προέκυψαν από ένα μακάβριο ιστορικό γεγονός.
Μελέτη από το Πανεπιστήμιο Penn State δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Microbiology και σύμφωνα με την New York Post αναφέρει ότι η πανώλη –γνωστή και ως Μαύρος θάνατος– που ξέσπασε την περίοδο του Μεσαίωνα, δεν αποδεκάτισε μόνο το 60% του πληθυσμού στην Ευρώπη. Αντιθέτως, άλλαξε και τις διατροφικές συνήθειες, κυρίως μέσω των ατόμων που επέζησαν.
Εκείνη την περίοδο επιβίωσαν αρκετοί πλούσιοι, επειδή ήταν απομονωμένοι σε πύργους και κάστρα, με λίγη επαφή με τον κόσμο, κυρίως τους φτωχούς που έπληττε η αρρώστια. Οι πλούσιοι τρέφονταν καλύτερα και με τροφές πλούσιες σε λιπαρά, οι οποίες παρήγαγαν στο στόμα είδη βακτηρίων που ανήκουν στο γένος Streptococcus και συνδέονται με την παχυσαρκία και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
Αυτά τα βακτήρια λοιπόν, πέρασαν στους απογόνους τους και πλέον υπάρχουν σε κάθε άνθρωπο, κυρίως όσους έχουν καταγωγή από την Ευρώπη. Έτσι, οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα συγκεκριμένα βακτήρια στο στόμα ευθύνονται για την λαχτάρα προς το junk food, επειδή «ενεργοποιούνται» κάθε φορά που καταναλώνεται τροφή πλούσια σε λιπαρά.
«Είναι η πρώτη φορά που κάποια μελέτη έδειξε ότι τα μικρόβια στο σώμα μας μπορεί να έχουν επηρεαστεί από πράγματα όπως παλαιότερες πανδημίες», αναφέρει η μελέτη και προσθέτει πως «η αποκάλυψη της προέλευσης αυτών των μικροβιακών κοινοτήτων μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση και τη διαχείριση παλαιότερων ασθενειών και συνηθειών του ανθρώπου».