Περισσότεροι από 4,3 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο ζουν με διαβήτη, με το 90% αυτών (3,9 εκατομμύρια) να πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με το Diabetes UK. Η φιλανθρωπική οργάνωση εκτιμά ότι περίπου 850.000 εκατομμύρια άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από την πάθηση.

Τώρα, σύμφωνα με το thesun.co.uk, μια νέα μελέτη υποστηρίζει πως εκατομμύρια Βρετανοί με διαβήτη τύπου 2 θα μπορούσαν να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής, εάν παίρνουν ορισμένα συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα. Η έρευνα έδειξε ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 που λαμβάνουν ορισμένα ευρέως συνταγογραφούμενα αντιβιοτικά, αντιψυχωσικά και προκινητικά φάρμακα έχουν διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν αιφνίδια καρδιακή ανακοπή.

Αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να προβλεφθεί, δήλωσε η ερευνητική ομάδα των Ιατρικών Κέντρων του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, ειδικά αν οι πάσχοντες δεν έχουν ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου, σύμφωνα με τους ίδιος.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Peter Harms, από το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο, και η ομάδα του, αξιολόγησαν τα αρχεία 689 ατόμων με διαβήτη τύπου 2 που υπέστησαν αιφνίδια καρδιακή ανακοπή μεταξύ 2010 και 2019. Λίγο περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς, οι 352 συγκεκριμένα, είχαν ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου, ενώ οι υπόλοιποι 337 δεν είχαν.

διαβητης

Η ομάδα συνέκρινε τα στοιχεία αυτά με τα αρχεία υγείας 3.230 υγιών ατόμων, χωρίς διαβήτη τύπου 2. Η ερευνητική ομάδα εντόπισε αρκετούς παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής.

Στα άτομα που δεν είχαν ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου, η λήψη αντιψυχωσικών φαρμάκων που παρατείνουν το QTc, μιας μέτρησης που γίνεται στο ηλεκτροκαρδιογράφημα και χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση ορισμένων ηλεκτρικών ιδιοτήτων της καρδιάς, αύξησε τον κίνδυνο αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής κατά 187%, ενώ τα αντιβιοτικά φάρμακα που παρατείνουν το QTc αύξησαν τον κίνδυνο κατά 66%.

Άλλοι παράγοντες που αύξησαν τον κίνδυνο του θανατηφόρου καρδιακού επεισοδίου ήταν το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα (150%), η πολύ υψηλή αρτηριακή πίεση (121%) και η υψηλή χοληστερόλη (64%).

Αλλά η λήψη προκινητικών φαρμάκων που παρατείνουν το QTc αύξησε τον κίνδυνο στους πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 να υποστούν αιφνίδια καρδιακή ανακοπή κατά 66%. Αυτό συνέβη ανεξάρτητα από το αν είχαν ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου.

Πολλά κοινά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων προκινητικών, αντιβιοτικών και αντιψυχωσικών φαρμάκων, μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας του ηλεκτρικού συστήματος της καρδιάς. Αυτό είναι γνωστό ως επιμήκυνση του QT, οπότε τα φάρμακα περιγράφονται ως παρατεταμένα QTc.

Στα προκινητικά που παρατείνουν το QTc περιλαμβάνεται η δομπεριδόνη, δήλωσε η ερευνητική ομάδα. Οι μαρκολίδες και οι φθοριοκινολόνες είναι αντιβιοτικά που εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία. Όσον αφορά τα αντιψυχωσικά που παρατείνουν το QTc, η αλοπεριδόλη είναι ένα από αυτά. Τα προκινητικά φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση γαστρεντερικών συμπτωμάτων, όπως η ναυτία και ο έμετος.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα – τα οποία παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD) στο Αμβούργο της Γερμανίας – ο κ. Harms δήλωσε: «Οι γιατροί θα γνωρίζουν ήδη ότι οι κλασικοί παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξάνουν τον κίνδυνο αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, η σχέση με τη χαμηλή γλυκόζη νηστείας και την αντιβιοτική, αντιψυχωσική και προκινητική φαρμακευτική αγωγή είναι λιγότερο γνωστή»

«Τα αποτελέσματά μας υπογραμμίζουν την ανάγκη να γνωρίζουν οι γιατροί τους κινδύνους που εγκυμονεί ο πολύ αυστηρός γλυκαιμικός έλεγχος και η συνταγογράφηση συχνά χρησιμοποιούμενων αντιβιοτικών, αντιψυχωσικών και προκινητικών», συμπλήρωσε.

Ο γλυκαιμικός έλεγχος αναφέρεται στη διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα εντός των επιθυμητών επιπέδων για την πρόληψη τόσο της υπογλυκαιμίας όσο και της υπεργλυκαιμίας.

Σύμφωνα με το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF), συμβαίνουν περισσότερες από 30.000 καρδιακές ανακοπές εκτός νοσοκομείου στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο και μόνο ένας στους 10 πάσχοντες επιβιώνει.