Η κατανάλωση βιολογικών προϊόντων θεωρείται εδώ και καιρό ως ο τρόπος αποφυγής της κατανάλωσης φυτοφαρμάκων. Τώρα, ένας καθηγητής του Χάρβαρντ έρχεται για να καταρρίψει αυτή την άποψη, καθώς ισχυρίζεται πως όλα αυτά είναι ψέματα.

Ο Robert Paarlberg, αναπληρωτής καθηγητής στο Πρόγραμμα Επιστήμης Βιωσιμότητας της Σχολής Κένεντι του Χάρβαρντ, δήλωσε ότι η κατανάλωση βιολογικών προϊόντων δεν είναι απαραίτητα καλύτερη. Μιλώντας στην εφημερίδα Harvard Gazette, ο Paarlberg δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία που να δείχνουν ότι τα βιολογικά καλλιεργούμενα τρόφιμα είναι πιο θρεπτικά ή πιο ασφαλή για κατανάλωση», επικαλούμενος μελέτες που έδειξαν αμελητέες διαφορές μεταξύ τροφίμων που έχουν ψεκαστεί με φυτοφάρμακα και βιολογικών προϊόντων.

Αναφέρθηκε σε μελέτη του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ του 2012, η οποία δεν διαπίστωσε «πειστικές διαφορές μεταξύ βιολογικών και συμβατικών τροφίμων, όσον αφορά το θρεπτικό περιεχόμενο ή το όφελος για την υγεία».

Ο όρος «βιολογικά» αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο οι αγρότες καλλιεργούν ή επεξεργάζονται τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά και δημητριακά, και πρέπει να πληρούν κάποιες οδηγίες για βιολογικά προϊόντα. Ενώ τα φυτοφάρμακα χρησιμοποιούνται για να απομακρύνουν τα παράσιτα και έντομα, έχουν εκφραστεί ανησυχίες σχετικά με την τοξικότητα των χημικών ουσιών για τον άνθρωπο και τις επιπτώσεις στις ορμόνες ή το νευρικό σύστημα.

Τρόφιμα όπως οι φράουλες έχουν βρεθεί στην κορυφή του καταλόγου «Dirty Dozen» της Environmental Working Group, μαζί με το σπανάκι, τα σταφύλια, τα μήλα, τα ροδάκινα και το σέλινο, σύμφωνα με την ανασκόπηση του 2022.

Ενώ ορισμένες μελέτες έχουν υποστηρίξει ότι τα βιολογικά τρόφιμα θα μπορούσαν να αποφέρουν οφέλη για την υγεία, σύμφωνα με το nypost.com, η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος διαβεβαιώνει τους καταναλωτές ότι η ποσότητα των φυτοφαρμάκων που προσλαμβάνονται είναι «πολύ μικρή για να αποτελεί κίνδυνο».

Παρόλο που μπορεί να φαίνεται «καλύτερο» για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον να τρώει κανείς βιολογικά, ο Paarlberg δήλωσε ότι μια τέτοια «σκέψη» μπορεί να οδηγήσει τους καταναλωτές σε λάθος δρόμο. «Αν ακολουθήσουμε την επιστήμη, τα βιολογικά τρόφιμα χάνουν το προφανές πλεονέκτημά τους», είπε ο Paarlberg.

Και ο Paarlberg δεν είναι ο μόνος που έχει απομυθοποιεί τη σήμανση «βιολογικά».

Ο Dr. Donald Hensrud, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής και διατροφής, συμφώνησε με τον Paarlberg. «Είναι καλή ιδέα να πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά [από τα φυτοφάρμακα] πριν τα φάμε, προφανώς, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχουν πολλές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία [αν καταναλώσουμε φυτοφάρμακα]», δήλωσε προηγουμένως στην εφημερίδα The Post, σημειώνοντας ότι τα μη βιολογικά προϊόντα αποτελούν μεγαλύτερη απειλή για τη Γη παρά για την υγεία μας. «Η ουσία είναι ότι οι άνθρωποι πρέπει να τρώνε περισσότερα φυτικά προϊόντα, φρούτα, λαχανικά – είτε είναι βιολογικά είτε όχι».