Οι ανδρικοί νεφροί είναι πιο ευάλωτοι σε ασθένειες από τους γυναικείους και μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Developmental Cell» δείχνει ως υπαίτια την τεστοστερόνη. Οι γυναικείοι νεφροί είναι πιο ανθεκτικοί στις ασθένειες και τους τραυματισμούς και όπως περιγράφεται σε έρευνα της Ιατρικής Σχολής Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας οι ορμόνες του φύλου καθοδηγούν αυτές τις διαφορές στους νεφρούς των αρσενικών και θηλυκών ποντικιών.
Οι ερευνητές εντόπισαν περισσότερα από 1.000 γονίδια με διαφορετικά επίπεδα δραστηριότητας στους νεφρούς αρσενικών και θηλυκών ποντικών και οι διαφορές ήταν πιο εμφανείς στο τμήμα της μονάδας φιλτραρίσματος του νεφρού, που είναι γνωστό ως εγγύς σωληνάριο και είναι υπεύθυνο για την επαναρρόφηση των περισσότερων θρεπτικών συστατικών, όπως η γλυκόζη και τα αμινοξέα, πίσω στην κυκλοφορία του αίματος. Οι περισσότερες από τις διαφορές φύλου στη γονιδιακή δραστηριότητα εμφανίστηκαν όταν τα ποντίκια μπήκαν στην εφηβεία και έγιναν ακόμα πιο έντονες όταν έφτασαν στη σεξουαλική ωριμότητα, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η μείωση της τεστοστερόνης μπορεί να βελτιώσει την ανθεκτικότητα αυτού του οργάνου.
Φωτο: Δύο από τα γονίδια (με κόκκινο και πράσινο) που είναι πιο ενεργά στους νεφρούς θηλυκών ποντικών (μπλε):
Για να εξετάσουν αν τα ίδια γονίδια εμπλέκονται στις διαφορές μεταξύ των ανθρώπινων νεφρών, οι επιστήμονες ανέλυσαν έναν περιορισμένο αριθμό νεφρών και βιοψιών ανδρών και γυναικών δοτών. Ωστόσο, σημειώνουν ότι «πρέπει να γίνει πολύ περισσότερη δουλειά για τη μελέτη των διαφορών που σχετίζονται με το φύλο στους φυσιολογικούς ανθρώπινους νεφρούς».