Η γερμανική κυβέρνηση δεν διαθέτει ενημέρωση για «συστηματικές επαναπροωθήσεις» μεταναστών από την Ελλάδα, σύμφωνα με απάντηση που έδωσε σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση του κόμματος της Αριστεράς, την οποία δημοσιεύει η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle. Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών παραπέμπει στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και αναφέρει ενστάσεις που υπέβαλαν Γερμανοί αστυνομικοί της FRONTEX στην Ελλάδα για «πιθανές παραβιάσεις».
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η ερώτηση του κόμματος της Αριστεράς βασίστηκε σε έρευνα της γερμανικής ανθρωπιστικής οργάνωσης PRO ASYL για «συστηματικές επαναπροωθήσεις» προσφύγων στην Τουρκία από τις ελληνικές συνοριακές Αρχές. Στην απάντησή του, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Όλε Σμιτ δηλώνει ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει υπ’ όψιν της την εν λόγω έκθεση, αλλά διευκρινίζει ότι δεν διαθέτει ενημέρωση για «συστηματικές επαναπροωθήσεις». Παραδέχεται ωστόσο ότι είναι ενήμερη για το γεγονός ότι η FRONTEX έχει απευθυνθεί στις ελληνικές Αρχές για πιθανές «παράνομες» επαναπροωθήσεις προσφύγων, αλλά απορρίπτει την κατηγορία της PRO ASYL ότι Γερμανός αστυνομικός συμμετείχε σε τέτοια επιχείρηση ή σε κάποια άλλα επιχειρησιακά μέτρα των ελληνικών Αρχών.
Στην απάντηση του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών γίνεται αναφορά στο νομικό καθεστώς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους πρόσφυγες και τονίζεται ότι θα πρέπει να εφαρμόζεται ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και η Σύμβαση της Γενεύης για το Καθεστώς των Προσφύγων και ιδίως η αρχή της μη- επαναπροώθησης. Σε ό,τι αφορά ειδικά την Ελλάδα, επισημαίνεται ότι η Γερμανία παραιτείται από τις 12 Ιανουαρίου του 2015 από το δικαίωμά της να επαναπροωθεί στην Ελλάδα πρόσφυγες οι οποίοι έχουν έλθει από τη χώρα, ενώ αναφέρεται ότι Γερμανοί αστυνομικοί οι οποίοι έχουν σταλεί στο πλαίσιο της FRONTEX στην Ελλάδα είχαν ήδη, από την αρχή της αποστολής τους το 2010, καταθέσει «υποδειγματικές ενστάσεις» και «απέδειξαν» με αυτό τον τρόπο ότι «έχουν αίσθηση για τη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και την πρόθεση, σε περίπτωση «πιθανών παραβιάσεων» αυτών των δικαιωμάτων, να αναλάβουν πρωτοβουλίες «δραστικών μέτρων διαλεύκανσης, δίωξης και πρόληψης».
Από την πλευρά τού Κόμματος της Αριστεράς, η βουλευτής Ούλα Γέλπκε κατηγορεί τη γερμανική κυβέρνηση για «σκληρόκαρδη άγνοια» έναντι των προσφύγων, επειδή – όπως υποστηρίζει – δεν θέλει να παραδεχθεί ότι γνωρίζει περί «παράνομων επαναπροωθήσεων» προσφύγων από τις ελληνικές συνοριακές Αρχές. Η κ. Γέλπκε κάνει λόγο για «αυξανόμενη βιαιότητα» προς τους πρόσφυγες στα ελληνικά σύνορα και θεωρεί συνυπεύθυνη τη γερμανική κυβέρνηση. «Στην ουσία, αυτή μαζί με άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης απείλησαν την Ελλάδα ανοιχτά ότι θα την πετάξουν εκτός Σένγκεν, εάν δεν καταπολεμηθεί αποτελεσματικά η παράνομη μετανάστευση, δηλαδή οι πρόσφυγες» δήλωσε η βουλευτής.