Ο Νίκος Δένδιας, απαντώντας σε ερώτηση για το μεταναστευτικό, εξέφρασε τη λύπη του για τον θάνατο των δώδεκα μεταναστών στο Ιόνιο Πέλαγος. Στο πλαίσιο συζήτησης ερώτησης της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ, Μαρίας Γιαννακάκη για το μεταναστευτικό ζήτημα και την ελληνική Προεδρία, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπογράμμισε πως η Ελλάδα, «για πρώτη φορά» αντιτίθεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο στη Συνθήκη «Δουβλίνο-3», που επιβάλλει την παραμονή των λαθρομεταναστών στις χώρες εισόδου τους στο ευρωπαϊκό έδαφος, αλλά εξακολουθεί και επιμένει στη διατήρηση του όρου «παράνομοι μετανάστες» και στην ποινική αντιμετώπισή της από πλευράς τους παραβίασης των συνόρων.
Απαντώντας στην ερώτηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ, ο κ. Δένδιας ανέφερε πως για όσους μετανάστες δεν λάβουν άσυλο και όσους για οποιονδήποτε λόγο δεν επαναπροωθηθούν στις χώρες καταγωγής τους, «θα πρέπει να συμφωνηθεί με τις ευρωπαϊκές χώρες ρήτρα επανακατανομής, η οποία θα βασίζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία, με θεσμοθετημένη βάση την κοινή ευρωπαϊκή αντίληψη και αλληλεγγύη, όπως το μέγεθος της χώρας, ο πληθυσμός, το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν κλπ».
«Η Ελλάδα, για πρώτη φορά με αυτή την κυβέρνηση έχει αλλάξει πολιτική. Δεν συμφώνησε στον Κανονισμό του “Δουβλίνο-3”. Δεν συμφώνησε στο κριτήριο της πρώτης χώρας εισόδου. Θεωρούμε ότι αυτό το κριτήριο είναι ένα λανθασμένο κριτήριο» ανέφερε ο κ. Δένδιας.
Αναπτύσσοντας την ερώτησή της, η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ συμφώνησε στην ανάγκη θεώρησης της Ευρώπης ως ενιαίου χώρου. Όσον αφορά την κατανομή των οικονομικών μεταναστών, ωστόσο, διαπίστωσε πως «υπάρχουν πολύ μεγάλες αντιρρήσεις από πάρα πολλές χώρες, οι οποίες τις έχουν εκφράσει πάρα πολύ ανοικτά. Παρ’ όλο που και η αρμόδια επίτροπος, η κ. Μάλστρομ, είπε πως δεν είναι δυνατόν πέντε μονάχα κράτη να διαχειριστούν το 70% των ανθρώπων που αιτούνται άσυλο, μια αναθεώρηση της Συνθήκης, μάλλον δεν είναι εφικτή» παρατήρησε η βουλευτής.
Εξάλλου, η κ. Γιαννακάκη υπενθύμισε πως η σημερινή συζήτηση γίνεται «υπό τη σκιά μιας νέας τραγωδίας στο Ιόνιο» και πως «η Μεσόγειος, πλέον, έχει μετατραπεί σε ένα νεκροταφείο. Τα τελευταία τρία χρόνια, 6.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους».
«Η μετανάστευση είναι σύμφυτη της ιστορίας του ανθρώπου. Τη θεωρούμε πρόβλημα, καθώς έχουμε μάθει να ζούμε μέσα στα κράτη-έθνη, τους δύο-τρεις τελευταίους αιώνες» παρατήρησε η κ. Γιαννακάκη. «Ακόμα όμως και αν η Ελλάδα διαχειριζόταν όλους αυτούς τους ανθρώπους που δικαιούνται προστασίας με βάση το διεθνές δίκαιο, πάλι θα μιλούσαμε για ένα πολύ μικρό κομμάτι αυτών των μετακινούμενων πληθυσμών» σημείωσε η βουλευτής. Τέλος, η κ. Γιαννακάκη ζήτησε από τον κ. Δένδια να τοποθετηθεί για τη χρήση της λέξης «λαθρομετανάστες» από τον πρωθυπουργό.
«Θα ήθελα να εκφράσω τη λύπη μου για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν, την ελπίδα μου ότι θα είναι οι λιγότερες δυνατές. Και να διαβεβαιώσω πως η χώρα θα κάνει ό,τι μπορεί για να περιθάλψει αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι διεσώθησαν. Αυτό, άλλωστε, συμβαίνει πάντοτε σε αυτές τις περιπτώσεις από την Ελλάδα» δήλωσε, στην απάντησή του, ο κ. Δένδιας.
Σε ό,τι αφορά γενικότερα τους μετανάστες χωρίς άδεια εισόδου, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε πως για την Ελλάδα εξακολουθούν να είναι «παράνομοι». «Δεν πρόκειται ούτε να κρύψω τους όρους ούτε να φοβηθούμε από τους όρους ούτε να προσπαθήσουμε να τους ωραιοποιήσουμε» τόνισε ο Ν. Δένδιας. «Διεκδικούμε την παραμονή του όρου “illegal” (παράνομος), σε σχέση με τον όρο “irregular” (παράτυπος), στο ευρωπαϊκό πολιτικό λεξιλόγιο. Θεωρούμε ότι η παραβίαση των ελληνικών και των ευρωπαϊκών συνόρων αποτελεί αξιόποινη πράξη. Κανένα κόμμα του ελληνικού Κοινοβουλίου δεν έφερε άλλωστε μία πρόταση νόμου, για να καταργηθεί το αξιόποινο της παραβίασης των ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων» υπογράμμισε.
«Δεν πρόκειται να αισθανθούμε ενοχικά σύνδρομα από το να προστατεύουμε την εθνική μας κυριαρχία και τα σύνορά μας. Είναι δικαίωμά μας» συνέχισε ο κ. Δένδιας. «Έχετε απόλυτο δίκιο, βέβαια, για τις μεταναστευτικές ροές ιστορικά, αλλά κατ’ επιλογή του κυρίαρχου ελληνικού λαού και των πολιτειακών του οργάνων. Όχι κατ’ επιλογή του οιουδήποτε, οποτεδήποτε κρίνει και θέλει (θύμα κι αυτός, συνήθως, ολόκληρων δικτύων) να μπορεί να εισέρχεται στα σύνορά μας, να δημιουργεί γκέτο στις πόλεις μας, τεράστια κοινωνικά προβλήματα. Και τελικά, να απολήγει σε συμπτώματα, όπως η δημιουργία του άθλιου πολιτικού φαινομένου της Χρυσής Αυγής» κατέληξε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.