Δύο 23χρονοι αλλοδαποί Τουρκικής και Αφγανικής καταγωγής αντίστοιχα, θα δικαστούν από το Μονομελές Εφετείο Δωδεκανήσου επί Κακουργημάτων τη προσεχή εβδομάδα, κατηγορούμενοι για την μεταφορά στο νησί της Σύμης συνολικά 54 παράνομων μεταναστών από τα απέναντι παράλια.

Όπως αναφέρει η «Ροδιακή» και οι δύο μεταφορές είχαν πραγματοποιηθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο και παραλίγο να είχαν τραγική κατάληξη. Ειδικότερα, ο 23χρονος Τούρκος συνελήφθη να μεταφέρει στη Σύμη 38 λαθρομετανάστες και μόλις αντιλήφθηκε τους Λιμενικούς άρχισε να ρίχνει ανθρώπους μεταξύ των οποίων και παιδιά στα … βράχια, ενώ η σύλληψή του έγινε όταν το σκάφος βούλιαξε στη θάλασσα!

Αλλά και ο 23χρονος Αφγανός συνελήφθη έπειτα από μίνι… ναυμαχία που έδωσε με ψαράδες της Σύμης, οι οποίοι τον εντόπισαν στην περιοχή του Αγίου Αιμιλιανού, την ώρα που αποβίβασε 16 ακόμα λαθρομετανάστες, μεταξύ των οποίων 2 παιδιά και 5 γυναίκες!

Και οι δύο αυτές υποθέσεις έχουν προγραμματιστεί να εκδικαστούν στις 6 Φεβρουαρίου από το Μονομελές Εφετείο Δωδεκανήσου επί Κακουργημάτων.

Βούλιαξε το δουλεμπορικό
Σκηνές από … αστυνομική ταινία εκτυλίχθηκαν στις 4 Σεπτεμβρίου 2012 στις 2 τα ξημερώματα στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Σύμης, όταν φουσκωτή βάρκα στην οποία επέβαιναν αλλοδαποί επιχείρησε να προσεγγίσει στη περιοχή της Αγίας Μαρίνας. Η βάρκα έγινε αντιληπτή από δύο ιδιωτικά σκάφη, στο ένα εκ των οποίων επέβαιναν Λιμενικοί οι οποίοι και ζήτησαν από τον χειριστή του σκάφους να σταματήσει. Όμως ο Τούρκος διακινητής αντί αυτού επιχείρησε να τραπεί σε φυγή, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει καταδίωξη από τους Λιμενικούς ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως ακούστηκαν και πυροβολισμοί. Το σκάφος υπέστη ζημιά και άρχισε να βουλιάζει ενώ ο δουλέμπορος στη προσπάθεια του να διαφύγει της σύλληψης – σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- άρχισε να ρίχνει ανθρώπους στα βράχια!

Ευτυχώς όλοι περισυνελλέγησαν σώοι από το Λιμενικό, μεταξύ των οποίων και παιδιά που ήταν στη βάρκα, ενώ ο 23χρονος Τούρκος δουλέμπορος συνελήφθη. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, κατά τη διάρκεια της προανάκρισης ο 23χρονος αλλοδαπός φέρεται να αναγνωρίστηκε και από άλλους παράνομους μετανάστες που αποβιβάστηκαν στη Σύμη τις προηγούμενες ημέρες, ως ο άνθρωπος που είχε μεταφέρει και αυτούς στο νησί!

Ο ίδιος πάντως απολογούμενος στον ανακριτή Ρόδου, αρνήθηκε τις κατηγορίες και υποστήριξε ότι ήταν κι αυτός ένας από τους λαθρομετανάστες που ήρθαν στη χώρα μας προκειμένου να ζητήσουν πολιτικό άσυλο, λέγοντας ότι ο πραγματικός διακινητής, τους άφησε ένα μίλι πριν προσεγγίσουν τη Σύμη και επέστρεψε στην Τουρκία χρησιμοποιώντας φουσκωτό. Ο 23χρονος μετά την απολογία του κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος.

Η αποβίβαση στον  Άγιο Αιμιλιανό

Ο 23χρονος από το Αφγανιστάν διακινητής, αποβίβασε λίγο μετά τις 8.15 το πρωί στις 10 Σεπτεμβρίου 2013 τους παράνομους μετανάστες στην περιοχή Αγίου Αιμιλιανού. Έγινε αντιληπτός όμως από ψαράδες της περιοχής οι οποίοι και κινήθηκαν εναντίον του.

Ο ίδιος, εγκλωβισμένος σε μια βραχώδη περιοχή κοντά στον ʼγιο Αιμιλιανό, επιχείρησε να ξεφύγει επιδιώκοντας μάλιστα να εμβολίσει με τη βάρκα του τις υπόλοιπες βάρκες.
Μάλιστα μέχρι να φθάσουν οι άνδρες του λιμενικού σώματος επιτόπου, ο 23χρονος προσπαθώντας να ξεφύγει, έβγαλε από τη βάρκα ένα κουπί και άρχισε να επιτίθεται με αυτό και να χτυπάει όποιον τον πλησίαζε.

Σε λίγα λεπτά οι λιμενικοί τον ακινητοποίησαν και του πέρασαν χειροπέδες ενώ σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του.
Στην περιοχή που έγινε η αποβίβαση, εξαιτίας του ότι ήταν βραχώδης, τραυματίστηκαν τρία άτομα (μια γυναίκα 56 ετών και δύο άνδρες) στους οποίους και παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 23χρονος απολογούμενος στον ανακριτή Ρόδου υποστήριξε ότι ήταν κι αυτός ένας από τους λαθρομετανάστες και ότι επέστρεφε με την βάρκα πίσω στην θαλάσσια περιοχή προς Τουρκία απ’ όπου είχαν ξεκινήσει, έτσι ώστε να παραλάβει την… μητέρα του που τάχα επέβαινε μαζί τους και έπεσε στην διάρκεια του ταξιδιού στη θάλασσα!

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 23χρονος ισχυρίστηκε πως το ταξίδι τους από τις απέναντι ακτές ξεκίνησε με δύο βάρκες στην μία εκ των οποίων βρισκόταν ο Τούρκος διακινητής. Όμως λόγω της κακοκαιρίας στα μισά της διαδρομής ο Τούρκος ζήτησε να επιστρέψει πίσω και τότε ρώτησε ποιος από τους επιβάτες θα μπορούσε να χειριστεί τη βάρκα έως τα ελληνικά ύδατα. Έτσι ανέλαβε ο 23χρονος, προκειμένου όπως είπε να καταφέρει να μεταβεί στην Ιταλία όπου ήταν και ο τελικός του προορισμός.

Ο 23χρονος επί της ουσίας δέχτηκε ότι εισήλθε στη χώρα μας χωρίς νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα όμως αρνήθηκε ότι ήταν αυτός που έκανε τη μεταφορά. Ο ίδιος αρνήθηκε ότι χτύπησε και ψαρά που επιχείρησε να τον ακινητοποιήσει.
Τελικά με σύμφωνη γνώμη και της αρμόδιας Αντεισαγγελέως Πλημμελειοδικών, και ο 23χρονος κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος και πήρε το δρόμο για τις φυλακές.