Αισθητά μειωμένη είναι η μεταναστευτική ροή στο Αιγαίο, σε ό,τι αφορά τη Λέσβο και τη Χίο, από την έναρξη της επιχείρησης του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου άμυνας Γενς Φλόσντορφ και απέδωσε το γεγονός τόσο στη δράση της Συμμαχίας όσο και στη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.

«Πολλά εξαρτώνται από το τι συμβαίνει στην τουρκική πλευρά, δηλαδή από το πώς μεταχειρίζονται εκεί τους πρόσφυγες, τι προοπτική βλέπουν οι πρόσφυγες εκεί. Όλοι γνωρίζουν πλέον ότι το ΝΑΤΟ επιχειρεί εκεί – και αυτό έχει βέβαια την επίδρασή του, αλλά δεν σημαίνει ότι η επιχείρηση του ΝΑΤΟ είναι πλέον περιττή», δήλωσε ο κ. Φλόσντορφ και τόνισε ότι όχι μόνο είναι σωστό και σημαντικό το ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται στην περιοχή, «καθώς έφερε μεγάλη διαφάνεια και δημιούργησε και εμπιστοσύνη στην συνεργασία μεταξύ των αρχών στην ελληνική και στην τουρκική πλευρά», αλλά «θα ήταν επιθυμητό να διευρύνει ακόμη περισσότερο την περιοχή δράσης του στο Αιγαίο».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι ο σχεδιασμός αυτή τη στιγμή προβλέπει ότι η επιχείρηση θα παραμείνει υπό γερμανική ηγεσία, σύμφωνα με ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών, ο Τομπίας Πλάτε προσδιόρισε τις αφίξεις στα ελληνικά νησιά στις τριάντα την ημέρα και σημείωσε ότι στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, έχουν έρθει ως τώρα στην Γερμανία 157 Σύροι, επί συνόλου 280 σε όλα τα κράτη-μέλη.

Σε ό,τι αφορά την μετεγκατάσταση, παραδέχθηκε ότι παραμένει σε σχετικά χαμηλό επίπεδο, με την Γερμανία να έχει υποδεχθεί 37 άτομα από τη Ελλάδα και 20 από Ιταλία, επί συνόλου περίπου 1000 σε όλη την Ευρώπη. Αυτό, όπως είπε, σχετίζεται και με το γεγονός ότι δεν έχει μεν παγώσει η διαδικασία, αλλά η προτεραιότητα σε ό,τι αφορά τη νόμιμη μετανάστευση δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και στην Ιταλία, αλλά πρωταρχικά στην εφαρμογή αυτών που συμφωνήθηκαν με την Τουρκία. «Μόλις επέλθει εκεί ακόμη περισσότερη σταθερότητα θα ξαναρχίσει και πάλι και η άλλη διαδικασία», διευκρίνισε.