«Με την ανακοίνωση της τελικής μορφής του σχεδίου “Αθηνά”, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος άνοιξε τον δρόμο για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων Πανεπιστημίων, ΤΕΙ και Ερευνητικών Κέντρων σε περιφερειακό επίπεδο», ανέφερε ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας (Γ.Γ.Ε.Τ.) Βασίλης Μάγκλαρης, μετά την ανακοίνωση του τελικού σχεδίου «Αθηνά», υπογραμμίζοντας πως «παρέχεται η δυνατότητα για την διαμόρφωση ευέλικτων κοινοπρακτικών σχημάτων δημοσίου συμφέροντος για την αποτελεσματικότερη σύνδεση του ενιαίου χώρου Έρευνας & Ανωτάτης Εκπαίδευσης της χώρας με τις ανάγκες και δυνατότητες των τοπικών κοινωνιών».
«Η γενική γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο σχεδιασμό των κοινοπρακτικών σχημάτων, διερευνώντας και προωθώντας συνέργειες με καινοτόμες δυνάμεις του ευρύτερου παραγωγικού τομέα, πάντα σε στενή συνεργασία με περιφερειακές και συναρμόδιες κρατικές αρχές», υπογράμμισε ο κ. Μάγκλαρης.
«Η όλη προσπάθεια εντάσσεται στο γενικότερο στρατηγικό σχέδιο περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας γύρω από την Έρευνα και την Καινοτομία, όπως διαμορφώνεται στις προτάσεις της ΓΓΕΤ για την νέα Προγραμματική Συμφωνία 2014-2020 (νέο ΕΣΠΑ, Research & Innovation Strategy for Smart Specialization – RIS3), ανέφερε ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας.
Σύμφωνα με τον κ. Μάγκλαρη «στόχος είναι η γρήγορη ανάκαμψη της χώρας με σύμμετρη περιφερειακή ανάπτυξη γύρω από το τρίγωνο της γνώσης (Ερευνητικά Κέντρα, Πανεπιστήμια, Καινοτόμος Παραγωγικός Τομέας) προϋπόθεση της οποίας είναι η θωράκιση των σχετικών κέντρων αριστείας απέναντι στην διογκούμενη μετανάστευση νέων επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης».