Ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας τα Τμήματα του νέου Ακαδημαϊκού Χάρτη της Χώρας κατανεμημένα ανά επιστημονικό πεδίο, καθώς και τα Τμήματα που τίθενται σε μεταβατικότητα.
Ο αριθμός των τμημάτων τα οποία καταργήθηκαν ή συγχωνεύτηκαν ανέρχονται σε 129 ενώ σε μεταβατικότητα, δηλαδή σε λειτουργία έως την αποφοίτηση των εισαχθέντων 2012-2013, τίθενται 26 τμήματα.
Ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος χαρακτήρισε το νέο Ακαδημαϊκό Χάρτη ως ένα αποφασιστικό βήμα διόρθωσης των παθογενειών με στόχο την αναβάθμιση της δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Συνεχίζοντας, είπε ότι ο Χάρτης λογοδοτεί σε επιστημονικά και αναπτυξιακά κριτήρια, απαντά στις προσδοκίες της νέας γενιάς για πτυχία με αντίκρισμα και έχει σημαντικό δημοσιονομικό όφελος για τη χώρα, σε μια περίοδο βαθειάς οικονομικής κρίσης.
Η βασικότερη αλλαγή πάντως είναι η εγκατάλειψη της αρχικής πρότασης της ομοσπονδιοποίησης μεταξύ Ιδρυμάτων και αποδοχή της πρότασης για μεγάλες κοινοπραξίες μεταξύ Πανεπιστημίων, Τεχνολογικών Ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων. (Πρόταση ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ).
Στην κατεύθυνση αυτή δημιουργείται Κοινοπραξία μεταξύ του Ιόνιου Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Ιονίων νήσων.
Για την λύση της Κοινοπραξίας θα συνεργασθούν όμως και οι διοικήσεις των πέντε Πανεπιστημίων της Αθήνας (Πάντειο, Πειραιώς, Οικονομικό, Χαροκόπειο και Γεωπονικό) που τελικά δεν ομοσπονδοποιούνται με την δημιουργία ενός νέου Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου.
Το όνομα της Κοινοπραξίας παραμένει «Αδαμάντιος Κοραής» αλλά στην Κοινοπραξία αυτή θα μπουν τα πέντε μέλη της εάν το επιθυμούν και με ακαδημαϊκές συμφωνίες που θα επιλέξουν. Η λύση αυτή ρίχνει ακαριαία τους τόνους στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας, καθώς οι διοικήσεις των Ιδρυμάτων τους φαίνεται ότι τις αποδέχονται πλήρως.
Μερικές από τις αλλαγές:
– Τα ξενόγλωσσα τμήματα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης δεν συγχωνεύονται σε ένα τμήμα. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε τη συγχώνευση των Τμημάτων Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, και Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας σε ένα νέο, Τμήμα «Ξένων Γλωσσών και Φιλολογίας» με πέντε κατευθύνσεις.
– Το Πρόγραμμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών αναβαθμίζεται και μετατρέπεται σε αυτόνομο τμήμα και δεν απορροφάται από το Τμήμα Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας.
– Το ΤΕΙ προσχολικής Αγωγής (πρώην Βρεφονηπιοκομίας) δεν συγχωνεύεται με το παιδαγωγικό τμήμα της ΑΣΠΑΙΤΕ.
– Τα τμήματα Εργοθεραπείας και Φυσικοθεραπείας του ΤΕΙ Αθήνας παραμένουν αυτόνομα και δεν συγχωνεύονται.
Σημειώνεται ότι καθ΄όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν πιέσεις στο υπουργείο Παιδείας για αλλαγές του αρχικού σχεδίου.
Δείτε εδώ το νέο Ακαδημαϊκό Χάρτη
Τα τμήματα που τίθενται σε μεταβατικότητα