Πέντε χιλιάδες υποτροφίες για την παρακολούθηση φροντιστηριακών μαθημάτων θα χορηγήσει για την επόμενη σχολική χρονιά η Ομοσπονδία Φροντιστών Ελλάδας όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια ετήσιας εκδήλωσης του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής.
Όσοι επιθυμούν να διεκδικήσουν τις υποτροφίες θα υποβληθούν τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου σε ένα διαγνωστικό τεστ και οι τελικοί δικαιούχοι των υποτροφιών θα επιλεγούν με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.
Περισσότερες πληροφορίες, όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα της ΟΕΦΕ θα ανακοινωθούν προσεχώς.
Στα πλαίσια της ετήσιας εκδήλωσης του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Συλλόγου από την εταιρεία PALMOS ANALYSIS. Σύμφωνα με αυτήν το 30% των μαθητών του Γυμνασίου ήτοι 95.000 μαθητές και το 66% των μαθητών του Λυκείου, ήτοι 245.000 μαθητές λαμβάνουν εξωσχολική υποστήριξη.
Οι 183.000 παρακολουθούν μαθήματα σε φροντιστήρια, οι 122.000 πραγματοποιούν ιδιαίτερα μαθήματα ενώ συνδυασμό φροντιστηρίου και ιδιαιτέρων έχουμε για 31.000 μαθητές. Σύμφωνα με την έρευνα τα ιδιαίτερα μαθήματα είναι ιδιαίτερα προσφιλή για τους μαθητές των Γυμνασίων με το 57% εξ αυτών να λαμβάνουν αυτού του είδους την εξωσχολική υποστήριξη ενώ στο Λύκειο οι περισσότεροι προτιμούν τα φροντιστήρια με ποσοστό 61%.
Για τα ιδιαίτερα μαθήματα του μαθητή ή της μαθήτρια, όπως προκύπτει από την έρευνα, το 78% συνεργάζεται με ιδιώτη καθηγητή, ενώ το 21% με φίλο ή συγγενή με σχετικές γνώσεις. Βέβαια δεν λείπει και ένα ποσοστό της τάξης του 9% που απάντησε ότι συνεργάζεται με καθηγητή του δημοσίου ποσοστό που αυξάνεται στο 11% για του μαθητές του Λυκείου. Λίγοι είναι αυτοί που συνεργάζονται με φοιτητές για τα μαθήματα των παιδιών τους.
Από την έρευνα προκύπτει ότι η δαπάνη για τα ιδιαίτερα μαθήματα ανέρχεται σε 250.000.000 ευρώ ενώ αυτή των φροντιστηρίων ανέρχεται στα 420.000.000 ευρώ.
Η φορολογική παραβατικότητα στα ιδιαίτερα μαθήματα είναι ιδιαίτερα αυξημένη καθώς το 46% του δείγματος απάντησε ότι δεν λαμβάνει αποδείξεις ενώ για τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 7%.
Ιδιαίτερα θετικό κρίνουν οι γονείς το voucher εξωσχολικής υποστήριξης καθώς το ποσοστό των απαντήσεων διαμορφώθηκε στο 86%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και τα ιδιαίτερα κοστίζουν περισσότερο στον οικογενειακό προϋπολογισμό έναντι των φροντιστηριακών μαθημάτων εντούτοις δεν υπερτερούν στην αξιολόγηση ως προς την προσφορά τους στην απόδοση των μαθητών καθώς ισοβαθμούν με 4,5/5 με την προσφορά των φροντιστηριακών μαθημάτων.
Αναλυτικά η έρευνα