«Επαναλαμβάνω ότι όταν μιλώ για τους Κυπρίους αδελφούς, μιλώ για τα δύο κράτη του ελληνισμού. Όμως, αυτό είναι πολιτική τοποθέτηση. Στα νομικά, ειδικά όταν αυτά διέπονται και από το ενωσιακό δίκαιο, πρέπει να είσαι σοβαρός και σωστός. Δεν μπορείς να κάνεις διάκριση όταν πρόκειται για τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ανάμεσα σε πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και έχεις τα εξής κριτήριά σου».
Τα παραπάνω ανέφερε ο υπουργός Παιδείας σε ερώτηση της Βουλευτού της Χρυσής Αυγής κα Ζαρούλιας για το γεγονός ότι οι κύπριοι υποψήφιοι εντάσσονται στην κατηγορία των αλλογενών-αλλοδαπών
Ο υπουργός ανέφερε «ό,τι ισχύει, όπως αναφέρετε μέσα, ισχύει ακριβώς με τον ίδιο τρόπο για όλες τις χώρες και από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάποιο διαχωρισμό για τους συνέλληνές μας της Κύπρου».
Ο κ. Λοβέρδος επεσήμανε ότι «όταν μιλάς όμως για ίδιους όρους σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στους είκοσι οκτώ, δεν μπορείς να κάνεις διάκριση για τους Κυπρίους επειδή είναι συνέλληνες. Αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία σάς απαντά το υπουργείο στον κοινοβουλευτικό έλεγχο που ασκείτε. Εγώ υπογράφω την απάντηση».
«Σε ό,τι αφορά απόφοιτους κυπριακών σχολείων της δευτεροβάθμιας που είναι ελληνικής καταγωγής βάσει τριών κριτηρίων -αν τουλάχιστον ένας από τους γονείς είναι Έλληνας κοκ-, γι’ αυτούς υπάρχει το σύστημα της ελευθέρας εισόδου στα πανεπιστήμια με βάση την επίδοσή τους. Σε ό,τι αφορά όλους τους άλλους, υπάρχουν οι ίδιοι όροι εισόδου τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα. Και εκεί ο γενικός όρος, πράγματι, είναι ο εξής: «Απόφοιτοι λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μη ελληνικής καταγωγής» υπογράμμισε ο υπουργός.
Ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι « Όταν μας ζητάτε να κάνουμε ειδική αναφορά στους Κυπρίους είμαστε προσεκτικοί. Δεν λέμε ότι δεν είναι Έλληνες, κύριε Πρόεδρε. Λέμε ότι σε αυτήν την κατηγορία, που μόλις διάβασα, ανήκουν και οι απόφοιτοι κυπριακών λυκείων. Το λέμε με τρόπο έξυπνο και σοβαρό. Για να μην μπούμε σε θέματα διακρίσεων, σε σχέση με το ενωσιακό δίκαιο, αποτυπώνουμε την πραγματικότητα στο νομικό επίπεδο με πάρα πολύ προσεκτικό τρόπο. Δεν υπάρχει η φράση –η οποία θα δικαιολογούσε και υπερβολές- ότι αυτοί δεν είναι Έλληνες. Δεν είπαμε κάτι τέτοιο στην απάντησή μας. Θεμελιώνω σε αυτά τα επιχειρήματα την απάντησή μου. Δεν ξέρω αν σας ικανοποίησα, αλλά αυτή είναι η απάντηση».