Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πραγματοποίησαν σήμερα καθηγητές των ΑΕΙ, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που έχει κηρύξει η ΠΟΣΔΕΠ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αλλαγές που έχουν ψηφισθεί από την κυβέρνηση στα ειδικά μισθολόγια.
«Είναι απαράδεκτο ότι η κυβέρνηση και ο υπουργός παρανομούν, δεν εφαρμόζουν τους νόμους και το Σύνταγμα του κράτους, που λένε ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι υποχρεωτικά εφαρμόσιμες. Η απόφαση του ΣτΕ για τις αποδοχές των πανεπιστημιακών έχει εκδοθεί εδώ και ενάμιση χρόνο και λέει, σαφώς, ότι θα πρέπει να επανέλθουν στα ύψη του 2012. Η κυβέρνηση κωφεύει. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν ανεχόμαστε να συνεχιστεί αυτή η κοροϊδία», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής στο ΕΚΠΑ και μέλος της εκτελεστικής γραμματείας της ΠΟΣΔΕΠ, Στάθης Ευσταθόπουλος.
Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ευσταθόπουλος, σε συνομιλία που είχαν με συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, απέσπασαν τη δέσμευση ότι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον υπουργό, τις επόμενες 30 ημέρες, «όπου θα κάνουμε διάλογο για το τι θα γίνει με την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας -δεν πρόκειται να την εφαρμόσουν, θα κουβεντιάσουμε τι θα γίνει με αυτή- και δεύτερον, τι θα γίνει με το ειδικό μισθολόγιο των πανεπιστημιακών από εδώ και πέρα, γιατί έχουν ανακοινώσει ότι θα ξαναδούν τα ειδικά μισθολόγια. Θα συζητήσουμε τα θέματα αυτά στα όργανά μας, και θα δούμε τις επόμενες μέρες τι θα κάνουμε».
«Η κινητοποίηση σήμερα γίνεται βασικά για το μισθολογικό, αλλά συνολικά, η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, δηλαδή της τόνωσης των επιχειρηματικών χαρακτηριστικών του πανεπιστημίου σε βάρος των χαρακτηριστικών του δημόσιου χαρακτήρα του και της δωρεάν εκπαίδευσης, είναι σε λάθος κατεύθυνση και ζητάμε αυτή η κατεύθυνση να αλλάξει συνολικά», τόνισε, από την πλευρά του, ο Κωστής Μυλολιδάκης, μέλος της διοικούσας επιτροπής ΠΟΣΔΕΠ.
«Απευθυνόμαστε στην ελληνική κοινωνία και στην κυβέρνηση για να πούμε, για άλλη μία φορά, ότι η υποχρηματοδότηση στην παιδεία υπονομεύει την ανάπτυξη της χώρας. Για να υπάρξει ανάπτυξη πρέπει σίγουρα και επειγόντως να αυξηθεί η χρηματοδότηση στην παιδεία», υποστήριξε η Ευγενία Μπουρνόβα, μέλος της γραμματείας της ΠΟΣΔΕΠ.
Η κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής στο ΕΚΠΑ και εκ των καθηγητών που προσέφυγαν στο ΣτΕ, Ελένη Καραμαλέγκου, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Το θέμα των ειδικών μισθολογίων είναι πολύ σοβαρό. Ειδικότερα για το θέμα των καθηγητών πανεπιστημίου έχει γίνει προσφυγή στο ΣτΕ, έχει κερδηθεί, και αυτό που μένει είναι να εφαρμόσει το κράτος την απόφαση του ΣτΕ. Προσπαθούμε να επιτύχουμε το αυτονόητο, ώστε να μη χρειαστεί να προχωρήσουμε σε άλλες κινήσεις».
Αύριο, η ΠΟΣΔΕΠ θα καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο Συμμόρφωσης του ΣτΕ και, όπως είπε ο κ. Ευσταθόπουλος, τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί μήνυση κατά των αρμόδιων υπουργών για παράβαση καθήκοντος.