Η ανάγκη για ασφάλεια στο σπίτι μας είναι σαφής και αδιαπραγμάτευτη -και είναι κάτι που μπορούμε να επιτύχουμε εύκολα και πολύ πιο οικονομικά σε σχέση με το παρελθόν. Υπάρχει, όμως, ένα κοινό πρόβλημα για όλους: Από πού… ξεκινάμε και τι επιλέγουμε; Αρκετές στατιστικές δείχνουν ποια θεωρούνται τα πλέον «απαραίτητα» gadgets (καινούργια και… πιο καινούργια) για την ασφάλεια του σπιτιού μας.

  • Θυροτηλεόραση με κάμερα. Τα «έξυπνα» κουδούνια πόρτας είναι πολύ πρακτικά και παράλληλα αναβαθμίζουν την ασφάλεια του σπιτιού σας. Αυτό το gadget επιτρέπει να χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας για να βλέπετε αμέσως ποιος βρίσκεται στην εξώπορτά σας. Όλες οι νέες, καλές «έξυπνες» θυροτηλεοράσεις έχουν ανιχνευτές κίνησης. Όταν καταγράφουν κίνηση, στέλνουν μια ειδοποίηση αμέσως στο smartphone σας επιτρέποντάς σας να ενεργοποιήσετε την κάμερα και να δείτε ποιος είναι εκεί -κάτι πολύ χρήσιμο όταν λείπετε ή όταν είστε στο κρεβάτι για ύπνο.
  • Φως ασφαλείας εξωτερικού χώρου. Τα φώτα ασφαλείας εξωτερικού χώρου παρέχουν ένα επίπεδο προστασίας χωρίς το κόστος μιας πλήρους εγκατάστασης κάμερας. Έχοντας ένα δυνατό εξωτερικό φως αφενός επιτρέπει σε εσάς και την οικογένειά σας να μπαίνετε και να βγαίνετε στο σπίτι σας, αλλά ταυτόχρονα θα αποθαρρύνει τους ανεπιθύμητους επισκέπτες.
  • «Έξυπνο» βύσμα. Είναι ένας προσαρμογέας, ο οποίος μετατρέπει σχεδόν οποιοδήποτε ηλεκτρική συσκευή σε «έξυπνη» συσκευή. Είναι ιδανικό για να χειρίζεστε εξ αποστάσεως, μέσω smartphone, να την ενεργοποιείτε ή να την απενεργοποιείτε, ενώ παράλληλα μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας. Ένα χαρακτηριστικό ασφαλείας εδώ είναι η δυνατότητα να ανάβετε και να σβήνετε τα φώτα, δίνοντας την εντύπωση ότι κάποιος βρίσκεται στο σπίτι.
  • Κάμερες ασφαλείας εσωτερικού χώρου. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να βλέπετε τι συμβαίνει στο σπίτι σας όταν λείπετε. Μια κάμερα με αμφίδρομο ήχο είναι εξαιρετική για να βλέπετε τι κάνουν τα παιδιά που επέστρεψαν από το σχολείο ή το κατοικίδιό σας.
  • Ανιχνευτής καπνού και μονοξειδίου του άνθρακα. Η φωτιά είναι η μεγαλύτερη απειλή για ένα σπίτι -έτσι, οι ανιχνευτές αυτοί είναι το απόλυτο «must» στην οικιακή ασφάλεια. Οι καλύτερες συσκευές της αγοράς μπορούν να εντοπίσουν πού βρίσκεται ακριβώς η φωτιά, ακόμη και να στείλουν ειδοποιήσεις στο smartphone σας εάν δεν είστε σπίτι.
  • «Έξυπνες» κλειδαριές. Η ανάπτυξή τους βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, όμως είναι ένα «εργαλείο» που σύντομα θα κυριαρχήσει. Προφανώς, η ιδέα ενός σπιτιού χωρίς κλειδί μπορεί να φαίνεται παράξενη, αλλά τα… καλά που έρχονται αξίζουν πολύ. Οι «έξυπνες» κλειδαριές θα επιτρέπουν να ανοίγετε την πόρτα σας με την εφαρμογή δακτυλικών αποτυπωμάτων ή του smartphone σας (δηλαδή μεγάλη ευελιξία και τέλος στον φόβο της σπασμένης κλειδαριάς από διαρρήκτες). Ακόμα, θα μπορείτε να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε αδειοδοτημένους χρήστες γρήγορα και εύκολα αν χρειαστεί να επιτρέψετε ή να απαγορεύσετε σε κάποιον την είσοδο στο σπίτι σας.
  • Ψεύτικες κάμερες ασφαλείας. Ένα από τα πιο οικονομικά «gadget» ασφαλείας. Μπορεί να φαίνεται απλοϊκή μέθοδος, ωστόσο κανένας περιστασιακός διαρρήκτης δεν θα αφιερώσει χρόνο για να διαπιστώσει αν η κάμερα που βλέπει είναι κανονική ή όχι. Απ’ την άλλη πλευρά, αν κάποιοι παρακολουθούν συστηματικά την περιοχή, θα μπορέσουν να καταλάβουν τελικά τη διαφορά. Συμπερασματικά, δεν μπορούν να είναι μόνιμη λύση, αλλά είναι εξαιρετική επιλογή για όσους χρειάζεται να λάβουν άμεσα μέτρα ασφαλείας, χωρίς μεγάλο κόστος -γι’ αυτό και είναι δημοφιλείς.