Μεγάλη απώλεια ζωικού κεφαλαίου και καλλιεργήσιμων εκτάσεων στον Έβρο, αλλά και την καταστροφή ποιμνιοστασίων, υποδομών, αποθηκών και γεωργικών μηχανημάτων, λόγω της πυρκαγιάς που ξέσπασε τα ξημερώματα του Σαββάτου στην περιοχή Μελία της Αλεξανδρούπολης και μαίνεται στην περιοχή, αποτυπώνουν τα τελευταία δεδομένα που γνωστοποίησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο προϊστάμενος του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στην Αλεξανδρούπολη (με ευθύνη και στις περιοχές Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου) Δημήτρης Πανταζής.
Μέχρι στιγμής και σύμφωνα με τα επιβεβαιωμένα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο κ. Πανταζής, στην περιοχή του Έβρου έχουν καεί 1.200 μελίσσια και κυψέλες, σε σύνολο 26.264 σε Νότιο Έβρο, Σουφλί και Αλεξανδρούπολη, στην οποία και εντοπίζονται τα 16.068, ενώ απαναθρακώθηκαν λόγω της φωτιάς 910 μικρόσωμα ζώα, με την πλειονότητά τους να είναι κατσίκια και πρόβατα, 30 αρνάκια και οκτώ αγελάδες.
«Πρόκειται για τεράστια καταστροφή», σημείωσε ο κ. Πανταζής, προσθέτοντας ότι «οι προαναφερόμενες απώλειες έχουν καταγραφεί και σήμερα αναμένεται να κλείσουν από τον ΕΛΓΑ». Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με στοιχεία της περιφερειακής ενότητας Έβρου σε Αλεξανδρούπολη, Φέρρες, Σουφλί και Σαμοθράκη είναι καταγεγραμμένα 15.716 βοοειδή, 130.871 αιγοπρόβατα και 4.177 χοιρινά.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον προϊστάμενο του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στην Αλεξανδρούπολη, υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τα 50 τα ποιμνιοστάσια που έχουν καεί στον Έβρο, ενώ ο ίδιος χαρακτήρισε πρώιμη την όποια εκτίμηση σχετικά με τις αγροτικές υποδομές, τις αποθήκες με προϊόντα και ζωοτροφές και τον γεωργικό εξοπλισμό που έχουν καταστραφεί λόγω της πυρκαγιάς.
Αναφορικά με τις καλλιεργούμενες εκτάσεις στην περιοχή, ο ίδιος ανέφερε ότι οι καμένες εκτάσεις εκτιμώνται σε χιλιάδες στρέμματα, ενώ υπενθύμισε ότι στις περιοχές που πέρασε ήδη η πυρκαγιά, μεταξύ άλλων τις Νίψα, Αμφιτρίτη, Λουτρό, Αετοχώρι, Πεύκα και προς την περιοχή των Φερρών, καλλιεργούνται κυρίως ηλιόδεντρα, αμπέλια, αμύγδαλα και κάποιες μέντες και τριφύλλια.
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του 2022, που διέθεσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο ειδικός σύμβουλος των Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων, Λχανικών και χυμών «Incofruit Hellas», Γιώργος Πολυχρονάκης, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ανέρχονται σε 442.469 εκτάρια οι καλλιεργούμενες εκτάσεις, εκ των οποίων τα 165.554 εκτάρια στον Έβρο, τα 101.666 εκτάρια σε Ροδόπη, τα 50.597 εκτάρια σε Καβάλα 50.597 εκτάρια, σε Ξάνθη 56.041 εκτάρια και σε Δράμα 68.613 εκτάρια.