Η Ρόδος είναι παραδομένη στις φλόγες και το νησί ζει μια ακόμη εφιαλτική νύχτα. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και λίγο πριν τις δύο τα ξημερώματα ζητήθηκε εκκένωση των περιοχών Μάσαρη, Μαλώνας και Χαράκι προς Ρόδο.
Είχε προηγηθεί λίγο πριν τις 12 το βράδυ μήνυμα από το 112 για εκκένωση των περιοχών Πεύκοι, Λίνδος και Κάλαθος προς Αρχάγγελο.
Τα δύο χωριά και ο οικισμός είναι από τις πλέον τουριστικές περιοχές της Ρόδου.
Στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα μεταφέρθηκαν τρεις κάτοικοι από το Γεννάδι, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Παράλληλα, υπήρξε κινητοποίηση μετά από πληροφορίες ότι μια έγκυος στο Γεννάδι γεννάει, ωστόσο, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, τελικά η γυναίκα δεν γεννάει.
Το 112 ήχησε και νωρίτερα το βράδυ του Σαββάτου για να εκκενωθούν το Γεννάδι και το Κιοτάρι. Το Λιμενικό έκανε εκκένωση με σκάφη από τις παραλίες στο Γεννάδι και στο Κιοτάρι. Άμεση εκκένωση του χωριού Ασκληπιείο ζήτησε ο δήμαρχος του νησιού.
Η φωτιά μπήκε νωρίτερα στο χωριό Λάερμα και άρχισε να καίει την εκκλησία στο νεκροταφείο. Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου κ. Αναστάσιου Πατούνα, ξεκίνησε να καίει σπίτια.
Με δηλώσεις του ο πρόεδρος είπε ότι όλοι οι κάτοικοι έχουν φύγει από το χωριό και βρίσκονται σε ασφαλή σημεία στα γύρω χωριά.
Στο Κιοτάρι παραδόθηκαν στις φλόγες ξενοδοχεία, καταστήματα, οχήματα. Στο κεντρικό τμήμα υπάρχει μια αναζωπύρωση βορειοανατολικά από τα Λάερμα και μια δεύτερη ανατολικά από το φράγμα του Γαδουρά. Συνολικά τα ενεργά μέτωπα είναι τρία: Λάερμα, Κιοτάρι και Απολλώνοι, σύμφωνα με την ΕΡΤ.
Η φωτιά έκαιγε ολοκληρωτικά και το ξενοδοχείο Princses Sun. Στο χώρο, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ, υπήρξαν πυροσβέστες που προσπάθησαν να καλυφθούν στους χώρους του για να σωθούν απο τις φωτιές.
Νωρίτερα αποφασίστηκε να εκκενωθεί το Γεννάδι για προληπτικούς λόγους. Ο Β. Βαρθακογιάννης, εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, απηύθυνε έκκληση μέσω του ΣΚΑΪ να απομακρυνθούν άμεσα όλοι οι εργαζόμενοι και οι επισκέπτες των ξενοδοχείων σε Γεννάδι και Κιοτάρι.
Περίπου 2.500 άτομα απεγκλωβίστηκαν με τη συνδρομή του λιμενικού σώματος και ιδιωτικών σκαφών από τις παραλίες Κιοτάρι και Λάρδο. Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα στην επιχείρηση συμμετέχουν τέσσερα πλωτά του λιμενικού, ένα ναυαγοσωστικό, περισσότερα από 30 ιδιωτικά σκάφη, δύο σκάφη του στρατού ξηράς και πλοίο του πολεμικού ναυτικού.
Τρία είναι τα ενεργά μέτωπα στη Ρόδο, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε στον ΣΚΑΪ νωρίτερα το βράδυ του Σαββάτου ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός. «Αντιμετωπίζουμε ακραίες καιρικές συνθήκες στην περιοχή», τόνισε.
Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής ανέφερε ότι τα τρία μέτωπα είναι αυτά που προβληματίζουν αυτή τη στιγμή τους πυροσβέστες:
- Βορειανατολικά του τεχνητού φράγματος της λίμνης Λαγουρά το οποίο έχει δημιουργήσει ένα μικρό ενεργό μέτωπο
- 500 μέτρα από Λάερμα προς Λάρδο, ένα νέο μέτωπο που ενώνεται με το παλιό
- Και το πιο ενεργό είναι στο Ασκληπιείο της Ρόδου
Παράλληλα, επισήμανε ότι απογειώνονται σήμερα το βράδυ δύο αεροσκάφη C-130 που μεταφέρουν δασοκομάντο μαζί με δύο υδροφόρα οχήματα και 8 ομάδες της ΔΙ.ΑΣ. Αύριο, όπως είπε, θα ξεκινήσουν άλλα 10 υδροφόρα οχήματα τα οποία θα φτάσουν στο νησί ακτοπλοϊκώς.
Επίσης, ενισχύονται κλιμάκια εγκλημάτων εμπρησμού και καταφθάνει ομάδα μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό οι κάτοικοι στις περιοχές Λάερμα, Λάρδος, Ασκληπιείο και επίσης στο ενεργό μέτωπο βορειανατολικά του τεχνητού φράγματος της λίμνης Λαγουρά θα πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση σε περίπτωση που τους σταλεί μήνυμα από το 112.
Οι δυνάμεις που επιχειρούν
Αυτή τη στιγμή στη Ρόδο, επιχειρούν 205 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 39 οχήματα, συμμετέχουν και οι Σλοβάκοι πυροσβέστες με 31 άτομα προσωπικό και 5 οχήματα.
Όπως επισήμανε ο κ. Αρτοποιός έχουν γίνει εκκενώσεις στο 10% των καταλυμάτων της Ρόδου και πάνω από 2.000 τουρίστες έχουν μετακινηθεί δια θαλάσσης.
«Ο στόχος των επίγειων δυνάμεων είναι η ασφάλεια των συμπολιτών μας και κατά δεύτερον η διαφύλαξη των περιουσιών τους στο μέγιστο δυνατό βαθμό» δήλωσε ο εκρπόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής.
Σχετικά με τις ζημιές που έχουν προκληθεί από τις πυρκαγιές ανέφερε πως «οι αναφορές που έχουμε από το Κιοτάρι είναι ότι υπάρχουν υλικές ζημιές στον περιβάλλοντα χώρο κυρίως των ξενοδοχείων αυτών και κυρίως στον εξωτερικό χώρο και στον εσωτερικό χώρο σε κάποιες πέργκολες, σε ομπρέλες. Δεν έχει αναφερθεί μέχρι στιγμής καμία υποδομή που έχει καταστραφεί ολοσχερώς».