Συνέντευξη από την Θεσσαλονίκη παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ερωτηθείς για το αν γίνεται ζημιά στην διεθνή εικόνα της χώρας από τα θέματα της Ροδόπης και της Πύλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η πρόθεσή του και σε αυτή την προεκλογική περίοδο ήταν ο θετικός προγραμματικός λόγος αλλά είναι αναπόφευκτο όπως είπε να μπαίνουν και τα εθνικά θέματα.

Για το ναυάγιο είπε ότι δεν ήταν η Νέα Δημοκρατία που επέρριψε ευθύνες στο Λιμενικό αλλά το έκανε ο κ. Τσίπρας από λάθος οπτική γωνία και τα επιχειρήματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν από την Τουρκία. Θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός ο κ. Τσίπρας είπε και δεν θα έπρεπε να τοποθετηθεί έτσι για το ζήτημα αυτό.

Για την Ροδόπη είπε ότι ανακινήθηκε από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. «Υπάρχει ένα σημαντικό ζήτημα εδώ. Ανεξαρτήτως τι θα ψηφίσει η μειονότητα εγώ θα συνεχίσω την πολιτική της ισονομίας και ισοπολιτείας. Η Τουρκία θέλει την μειονότητα απομονωμένη και χειραγωγούμενη. Μίλησε για ξεδιάντροπη στήριξη από το τουρκικό προξενείο σε δυο υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ. Θα μπορούσε να κλείσει από την πρώτη στιγμή αν έκαναν μια δήλωση οι δυο υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν το έκαναν.

Για τον δικό του υποψήφιο είπε ότι δεν θα αναφερθεί σε λεπτομέρειες για το έγγραφο της ΕΥΠ και πρόσθεσε ότι στο κάτω κάτω της γραφής αποσύρθηκε. Εγώ δεν ήθελα να στείλω μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά στην Τουρκία ότι παρεμβάσεις δεν θα δεχθώ. Η Τουρκία πρέπει να επανεξετάσει τον τρόπο με τον οποίο κινείται στην Θράκη και θα το συζητήσω με τον κ. Ερντογάν. Το προξενείο ξέφυγε τελείως, είπε, αυτή την φορά.

Ο τουρκικός αναθεωρητισμός δημιουργεί μεγάλα ζητήματα – ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα τα μόνο ζητήματα

Για την συνάντηση με τον Ερντογάν είπε ότι ο τουρκικός αναθεωρητισμός δημιουργεί μεγάλα ζητήματα και το έχει θέσει στον Τούρκο Πρόεδρο. Για την μια και μόνη διαφορά σημείωσε ότι θα ξεκαθαρίσει ότι αν επιμείνει στην ρητορική του δεν έχει νόημα να συνεχίσουμε. Ζητήματα αποστρατιωτικοποίησης νησιών δεν πρόκειται να συζητήσω, είπε.

Αν η Τουρκία θέλει να έρθει πιο κοντά στην Ευρώπη πρέπει να καταλάβει ότι υπάρχει μόνο μια διαφορά με την Ελλάδα.

Κανείς δεν επιδιώκει την ένταση ούτε είμαστε καταδικασμένοι να είμαστε στα κόκκινα. Και ακόμα και αν δεν συμφωνούμε στα μείζονα μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε και να μην προκαλεί η Τουρκία την Ελλάδα. Θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε σε ζητήματα ήσσονος σημασίας αλλά όλα εξαρτώνται από την Τουρκία.

Η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και υφαλοκρηπίδας είναι η μία και μόνη διαφορά και η επίλυση του ζητήματος θα ήταν προς όφελος των δυο χωρών, ξεκαθάρισε.

Το πρόγραμμα της ΝΔ είναι απολύτως κοστολογημένο – Το ΕΣΥ χρειάζεται στήριξη και θα στηριχθεί

Για το θέμα της κοστολόγησης των προγραμμάτων είπε ότι είναι κοστολογημένο το πρόγραμμα της ΝΔ και πως οι μισθοί μπορούν να αυξηθούν μέσα από την μείωση της ανεργίας αλλά και της αύξησης των επενδύσεων. Ήδη ο μέσος μισθός έχει αυξηθεί και ο στόχος για τα 1500 είναι εφικτός. Και ο κατώτατος στα 950 μπορεί επίσης να επιτευχθεί.

Για τις 10.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ξέρει ότι στο μεσοπρόθεσμα είναι μια πρόσληψη για κάθε μια αποχώρηση. Αυτή δεν είναι πρόσθετη δαπάνη. Αυτές είναι νέες προσλήψεις και όλη αυτή η συζήτηση είναι ενδιαφέρουσα όταν ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι θα προσλάβει 70.000 προσωπικούς βοηθούς, εμείς λέμε 2.000 για να καταλάβετε την προχειρότητα που υπάρχει.

Πέσαμε έξω στις προβλέψεις μας αλλά προς το καλύτερο και όχι προς το χειρότερο. Για τον τουρισμό είπε ότι δεν υπάρχει ανησυχία και αυτό μας δίνει την δυνατότητα αν υπάρχει πλεόνασμα να πηγαίνει στην στήριξη των αδυνάμων. Θα πετύχουμε είπε ακόμα την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα πριν το τέλος του έτους.

Για την κατηγορία της αντιπολίτευσης ότι απαξίωσε το ΕΣΥ και θέλει την ιδιωτικοποίησή του, απάντησε ότι το fake news για ιδιωτικοποίηση της υγείας το ακούω εδώ και πολλά χρόνια. Στην πανδημία έγιναν βήματα στήριξης του ΕΣΥ. Έχουμε αποδείξει ότι το ΕΣΥ στηρίζεται από την κυβέρνηση. Το ΕΣΥ χρειάζεται στήριξη και θα στηριχθεί, τόνισε.