Ο κήπος είναι ένα από τα στολίδια του σπιτιού μας, ένας χώρος που προσφέρει ομορφιά, στιγμές χαλάρωσης και ψυχαγωγίας. Όμως, όντας ανοιχτός χώρος, ο κήπος μπορεί να γίνει δέλεαρ για διαρρήκτες που είτε εποφθαλμιούν αντικείμενα που βρίσκονται σε αυτόν (λ.χ. έπιπλα) είτε επιδιώκουν να αποκτήσουν πρόσβαση στην κυρίως οικία. Είναι αναγκαίο, λοιπόν, να λάβουμε τα μέτρα μας, ιδιαίτερα αν το σπίτι μας βρίσκεται σε ημιαστική ή αγροτική περιοχή, για να μεγιστοποιήσουμε την ασφάλεια του χώρου.

Ακολουθούν δέκα βασικά και απλά βήματα, για να αυξήσουμε την ασφάλεια του κήπου μας.

1. Κάθε ιδιοκτησία με κήπο έχει κάποιου είδους περίφραξη. Επειδή κατά κανόνα οι περισσότεροι δεν θέλουμε το σπίτι μας να θυμίζει… στρατιωτικό οχυρό, η περίφραξη είναι χαμηλού ή μέσου ύψους και μπορεί να είναι πέτρινη, με κιγκλιδώματα κ.ο.κ. Σε κάθε περίπτωση, ελέγχουμε και φροντίζουμε ιδιαίτερα τα σημεία της περίφραξης στα οποία δεν έχουμε εύκολη οπτική επαφή, καθώς και τις εισόδους (κύρια και δευτερεύουσες) στον κήπο μας.

2. Αντίθετα, στην πλευρά του κήπου μας που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του σπιτιού και βλέπει λ.χ. τον δρόμο, κρατάμε την περίφραξη σε πιο χαμηλό ύψος, για να μπορούμε να έχουμε πιο εύκολη οπτική επαφή, χωρίς τυφλές γωνίες.

3. Υπάρχουν φυτά (κυρίως θάμνοι) που μπορούν να καλύψουν ή να ενισχύσουν έναν φράχτη, κάνοντας πιο δύσκολη την αναρρίχηση σε αυτόν. Οι επιλογές είναι πολλές και, πέρα από περισσότερη ασφάλεια, τα φυτά προσφέρουν περισσότερο πράσινο.

4. Ο φωτισμός του κήπου, περισσότερο ή λιγότερο διακριτικός, είναι επιβεβλημένος. Μάλιστα, μπορείτε να επιλέξετε σύστημα ασφαλείας που ανάβει τα φώτα αυτόματα.

5. Οι διαρρήκτες μισούν τον θόρυβο. Ένα μονοπάτι περιμετρικά (ή σε επιλεγμένα σημεία) του φράχτη μας στρωμένο με χαλίκι μπορεί να δώσει ασφαλές σήμα για κάποιον ανεπιθύμητο εισβολέα.

6. Στερεώστε (για την ακρίβεια, πακτώστε) στο έδαφος (με βίδες, τσιμέντο κ.λπ.) έπιπλα κήπου, γλάστρες, διακοσμητικά κ.ά. Κανένας διαρρήκτης δεν πρόκειται να ρισκάρει για να αποσπάσει κάτι καλά στερεωμένο.

7. Μην αφήνετε εκτεθειμένα αντικείμενα που χρησιμοποιείτε συχνά στον κήπο σας (π.χ. σύνεργα κηπουρικής). Μπορείτε να διαμορφώσετε έναν ειδικό χώρο και να τα επιστρέφετε πάντα εκεί μετά τη χρήση τους. Φυσικά, η αποθήκη αυτή θα πρέπει να έχει γερή κλειδαριά και να μη μένει με μισάνοιχτη ή ξεκλείδωτη πόρτα όταν απουσιάζετε.

8. Μην αποθηκεύετε αντικείμενα υψηλότερης αξίας σε ορατό μέρος του κήπου σας. Μπορεί η απώλεια ενός κλαδευτηριού να μη σας στενοχωρήσει ιδιαίτερα, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για ένα χορτοκοπτικό ή για μια φορητή ψησταριά. Επιλέξτε, λοιπόν, για την αποθήκευσή τους κάποιο πιο ασφαλές μέρος.

9. Σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα ασφαλείας οι κάμερες είναι εκ των ων ουκ άνευ. Ασφαλώς θα φροντίσετε να καλύψετε και τον κήπο σας ή, έστω, το μεγαλύτερο μέρος του, με ένα σύστημα που θα μπορείτε να ελέγχετε και μέσω του κινητού σας τηλεφώνου.

10. Διδαχθείτε από τους διαρρήκτες! Αν πέσετε θύμα κλοπής, έστω και μικρής, δείτε ποιο κενό ασφαλείας υπάρχει σε αυτό το σημείο του κήπου σας και καλύψτε το. Ένας λόγος παραπάνω γι’ αυτό είναι ότι οι «ευκαιριακοί» διαρρήκτες τείνουν να επιστρέφουν.

Μια ιδιαίτερη περίπτωση κλοπής στον κήπο είναι τα κατοικίδιά μας. Κι αν για τις γάτες η πιθανότητα είναι μικρή, για τους σκύλους ο κίνδυνος είναι πιο μεγάλος -ιδίως για ζώα σε μικρή ηλικία και ακριβής ράτσας. Έτσι, εκτός από το να φροντίσουμε την ασφάλεια του ίδιου του κήπου μας, πρέπει να προφυλάξουμε και το ζωάκι μας.

Το πρώτο βήμα είναι να εφαρμόσουμε ό,τι ακριβώς προβλέπει ο νόμος για τη «σήμανση» του κατοικιδίου μας (τοποθέτηση μικροτσίπ με τα στοιχεία του και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη). Το δεύτερο γενικό βήμα είναι να μην αφήνουμε τον σκυλάκο μας μόνο του για μεγάλο χρονικό διάστημα και να τον έχουμε εκπαιδεύσει να επιστρέφει όταν τον καλούμε. Τέλος, φροντίζουμε να ενημερωνόμαστε σε τακτά χρονικά διαστήματα αν έχουν καταγραφεί περιστατικά κλοπής σκύλων στην περιοχή μας και, αν ναι, να παίρνουμε ακόμα περισσότερες προφυλάξεις.