Κλείστε τα μάτια και φανταστείτε ότι βρισκόσαστε στην αρχαία Αθήνα, του μακρινού έτους 415 π.Χ. Εδώ και μια δεκαπενταετία οι άνδρες της, μάχονται με τους Σπαρτιάτες και τους συμμάχους τους στο πλαίσιο του Πελοποννησιακού πολέμου. Η πόλη βρίσκεται σε αναβρασμό. Οι Αθηναίοι επιχειρούν να ελιχθούν. Αποφασίζουν να στείλουν μία μεγάλη εκστρατευτική δύναμη στη Σικελία, προκειμένου να καταλάβουν τις Συρακούσες, πιστεύοντας πως έτσι θα αποκτήσουν ένα στρατηγικής σημασίας ορμητήριο, κατά των ελληνικών πόλεων της Κάτω Ιταλίας.
Εσείς, είστε καλεσμένοι στο σπίτι του Εργοχάρη, ενός διάσημου και ευκατάστατου κεραμέα της εποχής, όπου έχει ετοιμαστεί μια μικρή αποχαιρετιστήρια γιορτή για τον γιο του Ευθύμαχο, ο οποίος θα φύγει σε λίγες μέρες με τον αθηναϊκό στόλο για τη Σικελία. Στο τραπέζι που έχει στηθεί, θα βρίσκονται κι άλλα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων η σύζυγος του νεαρού πολεμιστή Περικτιόνη, και η μητέρα του Εργοχάρη. Καλεσμένη είναι επίσης η οικογένεια του Απολλώνιου και μια σειρά ακόμη από πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και εσείς που ενδύεστε έναν από τους όλους των καλεσμένων.
Σαν να είστε στον 5ο αιώνα π.Χ.
Ανοίξτε τώρα τα μάτια. Αυτό που διαπιστώνεται είναι πως… είστε πράγματι στο συγκεκριμένο σπίτι κάτω από την Ακρόπολη και όχι στην Ελλάδα του 2023! Μπορείτε να περιεργαστείτε το χώρο του διώροφου σπιτιού, να μπείτε στο εργαστήρι με τα κεραμικά, να πιάσετε το πινέλο και να βάψετε έναν από τους φρεσκοψημένους αμφορείς, να κάνετε βόλτες στα άλλα δωμάτια, να μυρίσετε το ψητό κρέας από την κουζίνα, να ανεβείτε τις σκάλες προκειμένου ν’ απολαύσετε τη θέα προς τον Παρθενώνα, να συνομιλήσετε με τους υπόλοιπους καλεσμένους της γιορτής και να τείνετε το χέρι για χειραψία μαζί τους.
Πώς γίνεται αυτό; Χάρις στο νέο πρόγραμμα εικονικής πραγματικότητας που έρχεται να παρουσιάσει στο ευρύ κοινό αμέσως μετά το Πάσχα, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, επί της οδού Πειραιώς 254, στον Ταύρο.
Πρόγραμμα 20 λεπτών
Για πρώτη φορά στη χώρα μας ένας φορέας χρησιμοποιεί τις νέες τεχνολογίες και την εικονική πραγματικότητα για την προώθηση και τη διάδοση του πολιτισμού, καθώς συμμετέχει στο συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση έργο BRIDGES. Πρόκειται επί της ουσίας για μια υβριδική πλατφόρμα εκτεταμένης πραγματικότητας για πολλαπλούς ταυτόχρονους χρήστες, έως και πέντε κάθε φορά.
Όποιος θέλει λοιπόν να νιώσει ότι βρίσκεται μέσα σε ένα σπίτι στην αρχαία Αθήνα του 5ου αιώνα π.Χ. και να περάσει 20 λεπτά ψυχαγωγούμενος με έναν διαφορετικό και πρωτότυπο τρόπο, αυτό που θα πρέπει να κάνει είναι να επισκεφτεί μετά το Πάσχα το Ίδρυμα. Η τιμή που θα έχει η συμμετοχή κατ’ άτομο, δεν έχει καθοριστεί ακόμη.
Ο εξοπλισμός
Το Newsbeast επισκέφθηκε το χώρο και πραγματοποίησε μια από τις πρώτες διαδράσεις πριν ανοίξουν για το κοινό. Καταρχάς φορέσαμε τον απαιτούμενο εξοπλισμό. Μια κάσκα με κάμερες και πολλαπλούς αισθητήρες και το ειδικό σακίδιο στην πλάτη που ζυγίζει περίπου 3 κιλά – όχι τίποτα το ιδιαίτερο σε βάρος για έναν ενήλικο.
Όπως μας εξήγησαν από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, το πρόγραμμα θα απευθύνεται για παιδιά κατά πάσα πιθανότητα από 15 ετών και άνω, καθώς για μικρότερα παιδιά δεν θα κουμπώνει καλά η κάσκα στο πρόσωπο και το σακίδιο μπορεί κουράσει τους ώμους τους.
Από εκείνη τη στιγμή και μετά σου ανατίθεται ένας από τους πέντε ρόλους του σεναρίου. Πλέον όποια κίνηση κάνεις εσύ, κάνει και το avatar σου (η ψηφιακή αναπαράσταση σου αναπαράσταση). Κουνάς εσύ τα χέρια, τα κουνάει κι αυτό. Περπατάς εσύ, περπατάει κι αυτό. Φορώντας την κάσκα η αλήθεια είναι ότι χάνεις την αίσθηση του τόπου και του χρόνου.
Νιώθεις πως βρίσκεσαι πράγματι σε μια οικία της αρχαίας Ελλάδας που βέβαια έχει φτιαχτεί μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή. Στην πραγματικότητα κινείσαι συνεχώς σε έναν χώρο περίπου 100 τετραγωνικών, αλλά δεν το καταλαβαίνεις.
Η πλατφόρμα eXtended Reality που χρησιμοποιείται για την εκτεταμένη πραγματικότητα, βιώνοντας ο επισκέπτης μια πολυαισθητηριακή εμπειρία (οπτική, ακουστική και αφής) έχει ως επόμενο στόχο την επιπλέον βελτίωση της εμπειρίας με την ενσωμάτωση φαινομένων όπως ο άνεμος, η θερμότητα και η δόνηση.
Εφραίμογλου: Τα σύγχρονα μουσεία μετασχηματίζονται
Όπως αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και επικεφαλής των ερευνητικών – επιστημονικών προγραμμάτων του, κ. Δημήτρης Εφραίμογλου, «πιστοί στην αποστολή τους να προστατεύουν την πολιτιστική κληρονομιά και γνώση, τα σύγχρονα μουσεία, ανανεώνονται και μετασχηματίζονται από αμιγώς εκθεσιακοί χώροι σε χώρους εμπειρίας και ανταλλαγής μεταξύ της πολιτιστικής κληρονομιάς και του κοινού.
Η χρήση ολοένα πιο προηγμένης τεχνολογίας ανταποκρίνεται στην ανάγκη των μουσείων να διευρύνουν την προσφορά τους και να προσελκύσουν νέο κοινό.
Η χρήση της τεχνολογίας XR επιτρέπει σε ένα πολιτιστικό ίδρυμα να προσφέρει στους επισκέπτες του μια άκρως καθηλωτική και, ταυτόχρονα, άκρως εκπαιδευτική εμπειρία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού τόνισε, όταν άνοιξε τις θύρες του στο Bridges, ότι ήταν σημαντικό όχι μόνο να υποστηρίξει τις φάσεις τεχνολογικής ανάπτυξης της πλατφόρμας, αλλά και να συνεργαστεί στενά με τους προγραμματιστές προκειμένου να δημιουργηθεί ένα έγκυρο σενάριο, εγκεκριμένο από ιστορικούς, ειδικούς στην Αρχαία Ελλάδα.
Μόνο με αυτόν τον τρόπο οι επισκέπτες θα μπορούσαν να απολαύσουν μια καθηλωτική εμπειρία, που θα μεταφέρει επίσης και την πολιτισμικά κατάλληλη πληροφορία».
Να σημειωθεί τέλος ότι το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» (Horizon 2020) Έρευνα και Καινοτομία, με συντονιστή την εταιρεία Maggioli και εταίρους τους: Illusion Walk, Bolt Virtual Services and Productions, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (University of Athens), Technical University of Vienna, Fondazione Sistema Toscana, Foundation of the Hellenic World, Athens International Airport και Flughafen Berlin Brandenburg GmbH.