Καθημερινά οι ειδήσεις από την μία άκρη τη κόσμου έως την άλλη είναι πάρα πολλές. Στα σημαντικότερα γεγονότα που απασχολούν την παγκόσμια κοινή γνώμη, βρίσκεται πάντα ένας φωτορεπόρτερ για να μεταφέρει την είδηση. Άλλοτε ευχάριστη και άλλοτε δυσάρεστη. Ο φωτογραφικός φακός καταγράφει τα γεγονότα, την ένταση και τη στιγμή. Τα συμπεράσματα ποικίλλουν ανάλογα με το πώς μεταφράζει ο καθένας το «κλικ»…
Δε χρειάζονται πολλά λόγια για τις παρακάτω φωτογραφίες. Σε αυτές συμπυκνώνονται όσα έγιναν στον κόσμο την εβδομάδα που πέρασε.
«Ποτέ ξανά» – Μαζικά συλλαλητήρια για τα Τέμπη
Μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων δεκαετιών σε όλη την Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν από δεκάδες χιλιάδες κόσμου για την τραγωδία στα Τέμπη. Μία εβδομάδα μετά την τραγωδία, η οργή, η θλίψη και ο πόνος έβγαλαν στους δρόμους πάνω από 50.000 κόσμου.
Κρατώντας πανό, πλακάτ, μπαλόνια αλλά και με κεντρικό σύνθημα «Ποτέ ξανά», οι πολίτες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και σε άλλες 70 πόλεις, εξέφρασαν την οργή τους για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους.
«Kαμία συγκάλυψη των πραγματικών ενόχων για το έγκλημα στα Τέμπη» απαιτούν χιλιάδες απεργοί στην Αθήνα, που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο εργατικών κέντρων, ομοσπονδιών, μαζικών φορέων, φοιτητών και μαθητών, στα Προπύλαια.
Μακελειό σε εκκλησία Μαρτύρων του Ιεχωβά στο Αμβούργο
Σε 8 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από την δολοφονική επίθεση στις 9 Μαρτίου σε χώρο λατρείας των Μαρτύρων του Ιεχωβά, στο Αμβούργο, στη βόρεια Γερμανία, όπως ανακοίνωσε η γερμανική αστυνομία σημειώνοντας ότι μεταξύ αυτών βρίσκεται και ο ύποπτος ως δράστης της.
Ο δράστης της επίθεσης πιστεύεται ότι ήταν πρώην μέλος της κοινότητάς τους, ανέφερε το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Σύμφωνα γερμανικό έντυπο, ο δράστης ήταν ηλικίας μεταξύ 30 και 40 ετών και δεν ήταν γνωστός στις αρχές ως εξτρεμιστής, αναφέρει το δημοσίευμα το οποίο επικαλείται πηγές που δεν κατονομάζει. Στη φωτογραφία, ένας ιατροδικαστής περπατά δίπλα στην αστυνομία έξω από το κτίριο των Μαρτύρων του Ιεχωβά. Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για αλλεπάλληλους πυροβολισμούς.
Το «ραντεβού» Σουνάκ – Μακρόν στα Ηλύσια
Να αφήσουν πίσω το παρελθόν επιχειρεί η Βρετανία και η Γαλλία, μετά από επτά χρόνια διαμάχης στέλνοντας παράλληλα ένα μήνυμα «δυτικής ενότητας» στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σουνάκ και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκαν την Παρασκευή (10/03) στο Μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι, στην πρώτη σύνοδο κορυφής Ηνωμένου Βασιλείου-Γαλλίας τα τελευταία πέντε χρόνια, με στόχο τη διόρθωση των σχέσεων μετά τις εντάσεις λόγω του Brexit. Παράλληλα ο Σουνάκ ζήτησε από τον Μακρόν να ενθαρρύνει την ΕΕ να καταλήξει σε συμφωνία με τη Βρετανία, επιτρέποντας στο Λονδίνο να στέλνει πίσω μετανάστες που φτάνουν παράνομα στη χώρα , δήλωσαν Βρετανοί αξιωματούχοι.
Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας – «Δεν σιωπούμε»
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή. Ωστόσο, τόσα χρόνια μετά οι γυναίκες σε πολλές χώρες του κόσμου, κάθε άλλο παρά ίσες θωρούνται. Τα δικαιώματα των γυναικών παραβιάζονται και καταπατώνται σε ολόκληρο τον κόσμο. είναι πως η αστυνομία στη Τουρκία έκανε χρήση βίας κατά διαδηλωτών σε πορεία για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Οι Τουρκάλες όμως δεν το έβαλαν κάτω.. ένωσαν τις φωνές τους, σφύριζαν και φώναζαν: «Δεν σιωπούμε, δεν φοβόμαστε, δεν υποτασσόμαστε», καθώς έσπρωχναν ασπίδες των τουρκικών αστυνομικών δυνάμεων.
Μπαράζ ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων
Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι η Ρωσία εκτόξευσε 81 πυραύλους και οκτώ drones και στοχοθέτησε κυρίως ενεργειακές εγκαταστάσεις της χώρας. Παράλληλα η Μόσχα χρησιμοποίησε και έξι υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal, τους οποίους δεν μπορεί να αναχαιτίσει η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα. «Ήταν μια μεγάλη επίθεση και για πρώτη φορά με τόσους διαφορετικούς τύπους πυραύλων (…) Ο εχθρός εκτόξευσε έξι Kinzhals», δήλωσε ο Γιούρι Ιχνάτ εκπρόσωπος της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας. «Ήταν πρωτοφανές».
Επιθέσεις σημειώθηκαν σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας, μεταξύ των οποίων το Κίεβο, την Οδησσό, το Χάρκοβο και τη Λβιβ.
Ρωσία και Σαουδική Αραβία «έδωσαν τα χέρια»
Ρωσία και η Σαουδική Αραβία συμφώνησαν να συνεχίσουν τα βήματα συντονισμού σε σχέση με τον ΟΠΕΚ+, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες με τον Σαουδάραβα ομόλογό του Φαϊζάλ Μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ την Πέμπτη (09/03).
«Επαναβεβαιώσαμε την αμοιβαία δέσμευση για περαιτέρω συντονισμό των κινήσεων ως μέρος του OPEC+. Όλες οι χώρες που συμμετέχουν στο σχήμα ήταν συνεπείς στην εκπλήρωση των δεσμεύσεών τους με σκοπό τη διασφάλιση της απαραίτητης ισορροπίας και σταθερότητας στην παγκόσμια αγορά ενέργειας”, είπε ο Λαβρόφ.
Παρέλυσε η Γαλλία από την απεργία των εργατών
Την έκτη 24ωρη απεργία από τις 19 Γενάρη πραγματοποίησαν την Τρίτη διαδηλωτές στην Γαλλία και ήταν περισσότεροι από κάθε άλλη φορά. Η αστυνομία έδωσε 1,28 εκατομμύρια ανθρώπους που κατέβηκαν στους δρόμους, ενώ τα συνδικάτα κάνουν λόγο για 3,5 εκατομμύρια. Οι διαδηλωτές συμμετείχαν σε έναν νέο γύρο διαμαρτυριών και απεργιών ενάντια στο σχέδιο της κυβέρνησης για αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 χρόνια – από 62- , όπου τα συνδικάτα ελπίζουν ότι θα είναι η μεγαλύτερη επίδειξη δύναμης ενάντια στην πρόταση της Κυβέρνησης. Στη φωτογραφία φαίνεται η πορεία των διαδηλωτών, με φόντο το μνημείο του Πάνθεον. «Πρέπει να αυξηθούν οι μισθοί και οι συντάξεις, όχι η ηλικία συνταξιοδότησης», φώναζαν οι απεργοί.