Αναστάτωση προκλήθηκε στον Κορινθιακό κόλπο λόγω του σεισμού που σημειώθηκε λίγο μετά τη 1:00 και είχε μέγεθος 5,1 Ρίχτερ. Το επίκεντρό του ήταν 12χλμ νότια της Δεσφίνας, ενώ είχε εστιακό βάθος 13χλμ.
Λέκκας: Ενδεχομένως να υπάρξει μετασεισμός της τάξης 4-4,2 Ρίχτερ
Μιλώντας στο OPEΝ για τη δόνηση, ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, είπε τα εξής:
«Είχαμε να κάνουμε με έναν σεισμό της τάξης των 5,1 βαθμών, ταρακούνησε όλη την περιοχή, έγινε αισθητός στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Ένας σεισμός σε μια περιοχή που έχει αυξημένη σεισμικότητα, έχει δώσει πολλούς σεισμούς στο παρελθόν και είναι σεισμοί που ουσιαστικά συνδέονται με τον Κορινθιακό Κόλπο.
Είναι ως ένα βαθμό φυσιολογικό, απλά πρέπει να υπάρχει πίστωση χρόνου να δούμε πως θα εξελιχθεί η σεισμική ακολουθία. (…) Περιμένουμε μετασεισμούς. Και θα δούμε πως εξελίσσεται η δραστηριότητα για να έχουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα. Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει κίνδυνος για τους κατοίκους, δεν υπάρχουν ζημιές. Οπότε πρέπει να περιμένουμε και να προσέχουμε λιγάκι τις επόμενες ώρες. Πρέπει να υπάρχουν μετασεισμοί, ενδεχομένως να υπάρξει και ένας μετασεισμός της τάξης 4-4,2 Ρίχτερ. Αλλά αυτά είναι υποθέσεις».
Παπαδόπουλος: Η περιοχή χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή
Από την πλευρά του, ο καθηγητής σεισμολογίας, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, τοποθετήθηκε μέσα από ανάρτηση που έκανε στο Facebook.
«Δυνατός σεισμός μεγέθους 5,1 στον Κορινθιακό κόλπο στις 1.02 περίπου 12 χλμ νότια της Δεσφίνας. Έντονα αισθητός και στην Αττική. Η περιοχή του Κορινθιακού χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.
Η εικόνα δε δείχνει επίκεντρα, αλλά τις τοποθεσίες στις οποίες αναφέρθηκε ότι έγινε αισθητός», έγραψε χαρακτηριστικά.
Τσελέντης: Σε δύο 24ωρα θα γνωρίζουμε εάν είναι ο κύριος σεισμός
O καθηγητής σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης, σε ανάρτηση που έκανε επίσης στο Facebook άνέφερε τα εξής:
«Σήμερα στις 01:02, είχαμε μία ισχυρή σεισμική δόνηση ,M=5.0, με επίκεντρο 12 Χμ ανατολικά της Δεσφίνας.
Ο σεισμός έγινε πολύ αισθητός στην Στερεά Ελλάδα και την Αθήνα παρότι έγινε σε απόσταση 112χλμ. δυτικά-βορειοδυτικά της πρωτεύουσας.
Αυτό οφείλεται στην κατευθυντικότητα των σεισμικών κυμάτων, επειδή το σεισμικό ρήγμα έχει μία κατευθυντικότητα από τη Δύση προς την Ανατολή. Άρα, έχουμε έντονη αισθητότητα στην Αττική, αλλά και στην Κόρινθο.
Για να πούμε σίγουρα ότι είναι το κυρίως γεγονός πρέπει να περιμένουμε δύο 24ωρα για να δούμε πως εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία, η οποία μέχρι τώρα δεν μας έχει δώσει τον απαιτούμενο αριθμό μετασεισμών. Θα περίμενα λίγο περισσότερους.
Μετατόπιση προς άλλα μεγάλο γειτονικά ρήγματα δε βλέπουμε.
Το Γεωδυναμικό παρακολουθεί συνεχώς την εξέλιξη του φαινομένου με τα δίκτυα του και θα σας ενημερώνει.
Πρέπει οι κάτοικοι να ακολουθούν πάντα τα γνωστά μέτρα προφύλαξης από σεισμούς».