Ο πόλεμος στην Ουκρανία χτίζει ένα διαφορετικό κόσμο. Στη λήξη του, όποτε έρθει αυτή η στιγμή, ενδεχομένως να μιλάμε για τον πόλεμο με τη μεγαλύτερη επιρροή μετά το Β’ Παγκόσμιο. Όπως είναι φυσικό, οι γεωπολιτικές εξελίξεις δε γίνεται να αφήσουν ανεπηρέαστη την Ελλάδα και τι σχέσεις μας με την Τουρκία.
Βρεθήκαμε στο στούντιο του Newsbeast με τον κύριο Παναγιώτη Θεοδωρακίδη. Ρωτήσαμε τον αμυντικό αναλυτή, ταξίαρχο ε.α. και πρώην εκπρόσωπο Τύπου του ΝΑΤΟ για τα όσα συμβαίνουν σήμερα στον παγκόσμιο χάρτη. «Οι πόλεμοι γίνονται για να επισφραγίσουν πολιτικές αποφάσεις». Ο κύριος Θεοδωρακίδης είναι ξεκάθαρος και το επαναλαμβάνει σε τρία διαφορετικά σημεία του podcast.
«Ο συγκεκριμένος πόλεμος δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα», λέει ο έμπειρος στρατιωτικός και προσθέτει: «Η Δύση προσπαθεί να πετύχει τον αντικειμενικό της σκοπό που είναι να συρρικνώσει τη Ρωσία και να μην επιτρέψει τη δημιουργία ενός ευρασιατικού μπλοκ το οποίο θα δημιουργήσει ένα δεύτερο οικονομικό πόλο στον κόσμο».
Οι νέες ισορροπίες που έχουν δημιουργηθεί φέρνουν ανακατατάξεις και σε οικονομικό επίπεδο. «Η διεθνής οικονομία δημιουργεί καινούργιες βάσεις και καινούργιους κανόνες συναλλαγών, όχι μόνο θα επηρεαστεί αλλά ίσως υπάρξει πλήρης ανατροπή του οικονομικού στάτους – εκτιμώ ακόμη και για την Ευρώπη», μας είπε.
Σε ό,τι αφορά τα του οίκου μας, ο κύριος Θεοδωρακίδης σημείωσε: «Η Ελλάδα είναι αρκετά ισχυρή από γεωγραφική θέση για να διαπραγματευτεί και, κατά την ταπεινή μου άποψη, εδώ είναι που χωλαίνουμε. Δε βάζουμε ισχυρή διαπραγματευτική παρουσία στο τι προσφέρουμε ή ποιοι είμαστε. Βλέπω την Ελλάδα σε βάθος χρόνου να αναγκάζεται σε παραχωρήσεις. Η Ελλάδα είναι ακόμη, βέβαια, χρήσιμη, για το Αιγαίο. Και εκεί χρειάζεται προσοχή».
Ο ταξίαρχος ε.α. προχώρησε τις σκέψεις του: «Τα νησιά του Αιγαίου δεν εξοπλίστηκαν από την Ελλάδα, αν και όσο εξοπλίστηκαν. Εξοπλίστηκαν μαζί με την πρώτη στρατιά της Τουρκίας για να μην περάσει η Ρωσία το Αιγαίο και έχει καλύτερη επιρροή στην ανατολική Μεσόγειο. Άρα, η τουρκική αιτίαση αφοπλίστε τα νησιά δεν είναι ενδονατοϊκό – ελληνοτουρκικό θέμα. Είναι ευρύτερο γεωπολιτικό. Δεν ενοχλεί τον Ερντογάν αν υπάρχει στρατός στα ελληνικά νησιά. Του υποδεικνύεται από άλλους. Αν δούμε ευρύτερα γεωπολιτικά την περιοχή μας, η Τουρκία εξυπηρετεί καταστάσεις. Και τις εξυπηρετεί από τον Κεμάλ και τη δημιουργία της, μετά τη διάλυση της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Άρα, το αφοπλίστε τα νησιά, πρέπει να το δούμε αν προέρχεται και από αλλού».
Ακούστε την ενδιαφέρουσα ανάλυση του Παναγιώτη Θεοδωρακίδη στο podcast του Newsbeast
Timeline
1:08 Ποια είναι η εικόνα σήμερα στην Ουκρανία και πώς επηρεάζεται γεωπολιτικά η παγκόσμια σκακιέρα;
2:54 Πώς χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία για σταθερότητα στον κόσμο
5:12 Τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, έχουν αλλάξει ποικιλοτρόπως τον πλανήτη. Θα μπορούσαμε να τον πούμε πως είναι ο πόλεμος με τη σημαντικότερη επιρροή μετά τον Β’ Παγκόσμιο;
8:53 Μπορεί να εξελιχθεί αυτός ο πόλεμος ως το «Βιετνάμ της Ρωσίας»;
10:54 Σε τι επίπεδο βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία;
17:20 Μπορεί, τελικά, η Ελλάδα να βρεθεί από την πλευρά των χαμένων, τη στιγμή που φαίνεται ο ρόλος της να έχει αναβαθμιστεί;
22:39 Λένε πως ο πόλεμος κερδίζεται λιγότερο στη μάχη της κάθε ημέρας και περισσότερο στην πρόβλεψη της επόμενης. Τι λέει ένας έμπειρος στρατιωτικός;
31:33 Πώς ορίζεται η ήττα των Ρώσων και πώς η νίκη των Ουκρανών;