Τραγικό τέλος βρήκε ένας 51χρονος μοτοσικλετιστής στην Κρήτη όταν, την ώρα που ήταν σταματημένος με το δίκυκλο στο φανάρι, έπεσε πάνω του ο κορμός ενός δέντρου. Ο καθηγητής Δασολογίας του ΑΠΘ Ιωάννης Μπαρμπούτης, βλέποντας τα τεκμήρια από τον κορμό του δέντρου, υποστηρίζει ότι ήταν άρρωστο και από τις ρίζες και από τα κλαδιά.
Τα κομμάτια του δέντρου, τόσο εκείνο που ήταν και παρέμεινε μετά την πτώση του πεύκου παχτωμένο μεταξύ πεζοδρομίου και ασφάλτου στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, όπως και τα υπόλοιπα κομμάτια του κορμού που τεμαχίστηκαν και μεταφέρθηκαν στον πάλαι ποτέ Γεωπονικό Κήπο του Ηρακλείου για φύλαξη και εξέταση θα καταδείξουν τα αίτια της μοιραίας πτώσης.
Ο καθηγητής, με εξειδίκευση στις επιστήμες του ξύλου, Ιωάννης Μπαρμπούτης, ένας από τους λίγους ειδικούς στην Ελλάδα, που σήμερα διδάσκει στο ΑΠΘ για τις επιστήμες του ξύλου, μίλησε στη «Νέα Κρήτη» για το τι μπορεί να έχει προκαλέσει την πτώση του δέντρου. Προέτρεψε να μη χαθεί και να μην καταστραφεί κανένα κομμάτι ξύλου, γιατί αποτελούν τα τεκμήρια που η εισαγγελική έρευνα χρειάζεται για το πόρισμά της.
Ο κορμός του πεύκου φέρει ακριβώς στη μέση του μια μεγάλη τρύπα, που, όπως σημειώνει ο καθηγητής Δασολογίας δεν είναι η φυσιολογική δομή του πεύκου. «Το πεύκο δεν είναι φυσιολογικό να έχει τρύπα στη μέση τού κορμού. Δεν προσβάλλεται εύκολα το πεύκο. Ίσως από τον κακό χειρισμό. Το πνίξανε το δέντρο…» σημειώνει.
«Είναι κρίμα να χάνονται έτσι άνθρωποι άδικα. Επειδή είδα τις φωτογραφίες, ένα δέντρο δεν πέφτει χωρίς λόγο. Ή θα έχει κάποιο σάπιο κλαδί ή θα έχει κάποια εξωτερική πίεση ασκούμενη, όπως ο άνεμος. Από μόνο του να πέσει, δεν πέφτει. Αυτά δεν πρέπει να χαθούν για τον εισαγγελέα. Καλό είναι να κρατηθούν αυτά τα κομμάτια του δέντρου, είναι τεκμήρια και από αυτά φαίνεται η αιτία της πτώσης. Να μη χαθεί το κομμάτι με το σημείο θραύσης, που φαίνεται να βρίσκεται στο σημείο τσιμεντοποίησης και είναι πιθανό να έχει σαπίσει. Από τις φωτογραφίες μοιάζει να έχει σαπίσει».
Και συνεχίζει: «Ένα δέντρο είναι ένα αυτοσυντηρούμενο φυτό. Χρειάζεται κάποιο ελεύθερο χώρο να μπορεί να αναπνεύσει, να δημιουργήσει τις ρίζες που χρειάζονται για να το στηρίξουν, εκτός αν κάπου είναι βραχώδες το έδαφος ή από άλλους εξωγενείς παράγοντες, όπως αυτό που είχε γείρει, αλλά θα πρέπει να υπάρχει κάποια αιτία, κάποιος άνεμος κ.λπ., αλλά από μόνο να πέσει δεν πέφτει».
Όπως αναφέρει ο καθηγητής του ΑΠΘ ο χρόνος πτώσης του δέντρου, που δεν ήταν μεγαλύτερος από 2 δευτερόλεπτα, όπως φαίνεται και σε βίντεο-ντοκουμέντο από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης την περασμένη Παρασκευή, δείχνει ότι το δέντρο δεν ήταν υγιές, και εξηγεί: «Ένα σάπιο δέντρο πέφτει πολύ γρήγορα και σπάζει αυτομάτως. Το ξύλο είναι ένα υλικό που έχει το πλεονέκτημα έναντι άλλων υλικών, όταν σπάζει να κάνει ένα θόρυβο χαρακτηριστικό, ένα επαναλαμβανόμενο κρακ και πέφτει αργά. Αν είναι σάπιο, δεν τα κάνει αυτά που κάνει το κανονικό το ξύλο, οπότε πέφτει κατευθείαν. Όπως φαίνεται λοιπόν, η δομή του ξύλου είναι αλλοιωμένη σε εκείνο το σημείο».
«Η διεργασία νέκρωσης θέλει κάποιον χρόνο. Κρατάει χρόνια. Όσο μεγάλωνε, ίσως το τσιμέντο να το στρίμωχνε. Γι’ αυτό θα πρέπει να μελετηθούν τα κομμάτια, γιατί το δέντρο σπάζει από το αδύνατό του σημείο. Ένα σημείο που δε συμπεριφέρεται κανονικά. Τα πεύκα δεν πέφτουν από μόνα τους, ούτε πεθαίνουν όρθια χωρίς αιτία, είτε θα έχουν σαπίσει, είτε από κάποιον εξωγενή παράγοντα, όπως κάποιο άνεμο», αναφέρει ο κ. Μπαρμπούτης.
«Υπάρχει μέθοδος ελέγχου»
«Ένα δέντρο που γέρνει δεν είναι ανησυχητικό από μόνο του. Η βάση του με ανησύχησε, το τσιμέντο. Είδα τη φωτογραφία και είναι αυτό που γράψατε για το “πάχτωμα” και φαίνεται στις φωτογραφίες της Google και με ανησύχησε… ή αν το κλάδεψαν και ξεκίνησε κάποια σήψη. Βλέπετε τα πεύκα στις ακτές πώς απλώνονται και καλύπτουν τα πάντα. Είδατε να έχει πέσει κανένα καμιά φορά;», αναφέρει ο κ. Μπαρμπούτης όσον αφορά τις πιθανές αιτίες που προκάλεσαν τη σήψη στο φονικό δέντρο.
Ο ίδιος, αναφερόμενος στο πώς μπορεί να ελεγχθεί ένα δέντρο που δε δείχνει άρρωστο φαινομενικά, σημείωσε: «Όταν θέλουμε να ελέγξουμε ένα δέντρο και δε θέλουμε να το κόψουμε, υπάρχει μέθοδος. Υπάρχει ένα τρυπανίδιο, με το οποίο ανοίγουμε μια μικρή οπή και βγάζουμε ένα σωληνάκι ξύλου, που το παρατηρούμε και επουλώνουμε τον τραυματισμό στο δέντρο».
Σύμφωνα με μια γρήγορη ματιά στο δέντρο και όσο αυτό είναι επιτρεπτό για έναν επιστήμονα από τις συνθήκες ο κ. Μπαρμπούτης διαπίστωσε: «Και στις δύο φωτογραφίες φαίνεται να υπάρχει σήψη σε μεγάλη έκταση και μάλιστα στην εικόνα 2 (από το τεμαχισμένο τμήμα του δέντρου) παρατηρούμε ότι η σήψη έχει προκαλέσει αποσύνθεση του ξύλου περίπου στο 1/3 της διαμέτρου τού κορμού και πιθανόν έχει προχωρήσει η υποβάθμιση του ξύλου σε άλλο 1/3 της διαμέτρου του κορμού» ανέφερε.
«Στην εικόνα 1 (από το τμήμα που έμεινε στο έδαφος), η τομή που φαίνεται δεν είναι στο σημείο θραύσης που προκάλεσε την πτώση του δέντρου» ανέφερε και συνέχισε: «Το σημείο θραύσης δείχνει να είναι λίγο πιο κάτω από τις πλάκες του πεζοδρομίου. Εκεί πιθανόν να υπάρχει άλλη επίδραση σήψης, πιθανόν σε μεγαλύτερο βαθμό. Η έντονη σήψη που παρατηρείται στην εικόνα 1 θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει την πτώση του δέντρου με την επίδραση κάποιου ισχυρού ανέμου ή με την πάροδο του χρόνου».